Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán Viktor szerint Magyarországon egy gyerek sem éhezik

Ez a cikk több mint 4 éves.

„Magyarországon nincs éhező gyerek, mert aki óvodába, iskolába jár, az kap étkezést.”

– így fogalmazott ma reggeli, közrádiós interjújában Orbán Viktor miniszterelnök, amikor azt fejtegette kérdezőjének, hogy a magyar kormány egyik legfontosabb programja a családvédelmi akcióterv. Orbán arról is beszélt, emellett főleg a honvédség, és az ország katonai ereje megszilárdítására fókuszálnak majd a következő évben.

Attól, hogy júliusban éppen az akcióterv negyedik elemét, a babaváró hitelt vezetik be, Orbán szerint az várható, hogy tömeges igénylég indul majd, holott az az eddigi elemeknél még elmaradt:

„Magyarok vagyunk, meg van a magunkhoz való eszünk, dörzsöltek vagyunk. A magyaroknak helyén van az esze, ha gazdasági ésszerűségről van szó. Ezért vártak ki sokan a júliusig, a babaváró hitel bevezetésig. Ez egy vonzó rendszer, amit létrehoztunk.”

-vélekedett erről a miniszterelnök.

Noha a KSH 2015 óta létminimum-adatokat sem publikál Magyarországon, ezért központi, publikus, állami forrásokra alapozott felmérésünk a gyermekéhezésről sem lehet, az már bizonyos, hogy Orbán kijelentésének semmi alapja nincsen.

Két, az elmúlt években készült felmérés is erre utal: az egyik az UNICEF 2017-es jelentése, amely szerint Magyarország a gyermekek anyagi kiszolgáltatottságáról felállított rangsorban 31. helyen áll az összesen 41 felmért, fejlett országból.

A másikat 2016-ban maga a KSH tette közzé, eszerint három évvel ezelőtt a magyar gyerekek közel fele, 41%-a élt szegénységben, ami azt jelenti, hogy 130 ezer gyermek naponta kerül olyan helyzetbe, hogy például zöldségre, gyümölcsre sem futja mindennap a családi kasszából.

Orbán a családvédelmi akcióterv sikerein kívül beszélt még arról, óvatos duhajként örül csupán Ursula von der Leyen európai bizottsági elnöki jelölésének, leginkább azt tartja jónak, hogy „Soros embere”, Frans Timmermans nem volt sikeres, és hogy az őt sokszor kritizáló – bár Németországban épp Orbánnal folytatott egyeztetései miatt elítélt – Manfred Weber sem lett csúcsjelöltként elnök.

„Erős Európára van szükség, a nemzeti érdekek tiszteletben tartása mellett. A német védelmi miniszter megválasztásával erre van esély. Az, hogy egy 7 gyermekes édesanyát választottak jelzi, hogy új szelek fújnak az Európai Unióban.”

Ismételte el itt is korábbi meglátásait. Kitért arra is, szerinte az ellenzéki EP-képviselők a magyarok ellen dolgoznak, amikor nem támogatják a Fidesz bizottsági jelöltjeit, vagy Járóka Lívia EP-alelnökségét, szerinte ez azért van, mert a baloldali ellenzék „kommunista-internacionalista” alapokon áll, míg a jobboldal „nemzeti” szempontból szavaz.

Azt is fontosnak tartotta azonban kiemelni, hogy a migrációs nyomás az elkövetkezendő 10-20 évben fokozódni fog, nem érdemes ezt tehát lerendezett problémának látni.

Az interjú a Kossuth Rádió médiatárából is visszahallgatható lesz majd.

(24.hu)

Címlapkép: Orbán Viktor facebook-oldala