Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kétszáz bérlakást építene Óbudán az ellenzéki polgármesterjelölt

Ez a cikk több mint 4 éves.

Bemutatkozott a választóknak ma délután az ellenzék közös, III. kerületi polgármesterjelöltje, az MSZP-s Dr. Kiss László.

Kiss hangsúlyozta, köszönettel tartozik a kerületi ellenzéki pártok, az MSZP, a Párbeszéd, a Momentum, a Jobbik és az LMP támogatásáért is, és azért, hogy közös kampányolásban egyezek meg. Így a kerületi közgyűlésben elinduló képviselők is a pártok tagjai közül kerülnek ki. Így Kiss László most közös programukat ismertette.

A jelölt hangsúlyozta, nem „szűk klikkek” érdekében politiziálna, és a Fidesz elűzése a célja a III. kerületből. A kerület két legfontosabb problémájaként a normális egészségügyi ellátórendszert és szociális bérlakásrendszert tervez Óbudára és Békásmegyerre, ugyanis, mint kiemelte, ilyen rendszere „szégyenszemre sohasem volt” a sokáig Fidesz által vezetett kerületnek, ahonnan Tarlós István került a főpolgármesteri székbe 2010-ben.

Így most az ellenzék körülbelül 150-200 bérlakást, szolgáltató központot ígért a kerületbe a megválasztása utáni első két évben.

Fontosnak tartotta még megemlíteni, célja, hogy a kerülethez tartozó Hajógyári-sziget „ne kerüljön végleg fideszes oligarchák kezébe”, és ígérte, visszaveszi azt, hiszen „a sziget a budapestieké.”

Elmondta még, Óbudának és Békásmegyernek saját gyermekgyógyászati központra, hálózatra is szüksége van, amelynek kiépítése ugyancsak Kiss és az ellenzék programjának hangsúlyos eleme.

A rövid sajtótájékoztatót a Mérce élőben is közvetítette:

Azt már korábban is lehetett tudni, hogy az ellenzéki koordináció keretében a III. kerületben az MSZP-s Kiss László indul majd el polgármesterjelöltként. Karácsony Gergely, és a főbb ellenzéki pártok képviselői július 5-én jelentették be, az ellenzéki tárgyalások lezárultával teljes koordinációban indulnak el a főváros mind a 23 kerületében az ellenzéki pártok, így gyakorlatilag minden kerületben egyetlen kihívó állhat majd szemben a Fidesszel.

2014 októberében a polgármester-választáson a kerület Tarlóst váltó fideszes polgármestere, Bús Balázs a szavazatok 53%-ával tudott győzni, akkor ifő kihívója Béres András (Együtt-PM) 28%-ot szerzett, a jobbikos Z. Kárpát Dániel 8,4%-os, míg az LMP-s Gál József 6,9%-os eredményt értek el.

A május 26-i EP-választásokon ezek az arányok már jócskán felborultak: Óbudán 43%-os részvétel mellett 39%-os listás eredményt ért el a Fidesz, 20,5%-ot a DK, 17,5%-ot a Momentum, 9,6%-ot az MSZP-Párbeszéd. Így, még ha az EP-választást direkt módoin nem is lehet összevetni egy önkormányzati vokssal, itt a legutóbbi pártpreferenciák legalábbis felvetik annak a lehetőségét, hogy a koordinált ellenzék elveheti a kerületet a kormánypártoktól.

Címlapkép: MTI/Bruzák Noémi