Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Csak Hadházyék ügyében eljáró jogászokra 3,5 millió forint közpénzt vert el az MTVA

Ez a cikk több mint 4 éves.

Peren kívül kapta meg Ungár Péter LMP-s országgyűlési képviselő az MTVA-tól, pontosan mi is került nekik összesen 23 millió forintba az ellenzéki képviselők rabszolgatörvény-ellenes tüntetés során a köztelevízió Kunigunda útjai akciói során, amikor annak ellenére dobatták ki biztonsági őrökkel Hadházy Ákos és Varju László ellenzéki képviselőket, hogy hatályos jogszabály biztosította a közérdekű munkát ellátó intézmény épületben való tartózkodásukat.

Varju eltávolításáról később kiszivárgott egy hosszabb felvétel is az MTVA-tól, amelyet akkor a 444 tett közzé.

A közadatigénylés után az MTVA sokáig nem volt hajlandó annak eleget tenni, az ügyet Ungár bíróságra vitte, csütörtök délután pedig a bírósági ítélethozatal előtt közvetlenül a köztévé végül beadta a derekát, megküldte a kért információkat.

Ahogyan arról az Azonnali.hu beszámolt, ezek azt bizonyítják, hogy a közpénzből működő MTVA szerint  3,5 millió forintba kerültek azok a „a jogi jellegű többletköltségek, amelyeket a Darázs és Társai ügyvédi irodának fizettek ki okiratszerkesztésre, jogi tanácsadásra és peren kívüli jogi feladatok ellátására.”

Ezenkívül 8,8 millió forintban jelölték meg az épület biztosításának költségeit, és 13 millió forintban állapították meg a képviselők benn tartózkodása és a tüntetések miatt elmaradt műsorok költségei is.

Az Ungárt a perben képviselő Pálvölgyi Miklós a megkapott adatok alapján azt mondta az Azonnalinak,

„Beböfögtek egy számot, és próbálják utólag alátámasztgatni”

Arra azonban az adatok mindenképpen jók Pálvölgyi szerint, hogy így most kikérheti azokat a szerződéseket, amelyeket a közmédia a Darázs és Társai ügyvédi irodával kötött jogi képviselet címén, így többet is megtudhatunk arról, pontosan mit számoltak el jogi képviselet címén.

A legérthetetlenebbnek Ungár Péter ügyvédje a műsorok elmaradásának igen magas költségét nevezte, nemcsak azért, mert korábban Papp Dániel hírszerkesztő csupán arról beszélt, az épület biztonsági őreinek költsége volt a legnagyobb tétel az „okozott károk” között, a mostani elszámolásban említett, műsorok kiesése miatti kárt eddig nem említették. De azért is, mert nemcsak hogy a tüntetések és az ellenzéki képviselők benntartózkodása alatt a műsorszolgáltatás szinte teljesen folyamatos volt, de még a kimaradó műsorok listáját sem részletezik a költségelszámolásban.

Pálvölgyi fölvetette, ha a második adatigénylésből is per lesz, és ennek alapján indokolatlan részösszegekre is fény derül, megfontolják a büntetőfeljelentés megtételét is, közvagyon hanyag kezelése miatt.