Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A nyári szünetben ingyenes gyerekfelügyeletet biztosít dolgozóinak a XV. kerületi polgármesteri hivatal

Ez a cikk több mint 1 éves.

Egyelőre tesztjelleggel, három héten keresztül ingyenes gyerekfelügyeletet biztosít dolgozóinak a XV. kerületi polgármesteri hivatal. A július második hetétől induló intézkedés célja, hogy segítséget nyújtson azoknak a munkavállalóinak, akiknek a szünidőben nehézséget okoz a gyerekekre való felvigyázás.

Az egész munkanapot felölelő felügyeletet a polgármesteri hivatal a kerületi gondnokság faépületében oldja meg, az alkalmazottak 5-12 éves korú gyerekei számára itt különböző kézműves foglalkozásokkal, pingponggal, tollaslabdával, társasjátékkal készül.

Az ingyenes gyerekfelügyelet az ellenzéki vezetésű önkormányzat válasza a Fidesz „családbarát” retorikájára, amelynek legutóbbi epizódja a július elsejétől életbe lépett „családvédelmi akcióterv”. Ahogy már korábban írtunk erről, az akcióterv keretében bevezetett intézkedések főként kedvezményes hiteleket és egyszeri pénzbeli támogatásokat tartalmaz, amelyeket főként a jobb anyagi helyzetben lévő családok tudnak igénybe venni.

Ehhez képest ezek az intézkedések kevéssé segítenek a munka és magánélet terheinek összeegyeztetésében, amely a magyar nők és családok egyik legnagyobb problémája. Ahogy a tavaly megjelent Nőügyek 2018 című kutatás is rámutatott, a magyar nők a munka és gondoskodás közti feszültségeket nem pusztán időmenedzselési kérdésként látják, hanem kibékíthetetlen ellentétként. Az „ideális munkavállaló” képébe ugyanis nem fér bele olyasvalaki, akinek gyerekekről vagy idősebb hozzátartozókról kell gondoskodnia.

A XV. kerület által most tesztelt intézkedés egy érdekes kísérlet lehet az olyan családbarát munkahelyek meghonosítására, amelyek épp a fizetett munka és az otthoni munka közös terheit próbálják enyhíteni.

A Németh Angéla vezette kerületnek egyébként nem ez az első munkavállalókat támogató intézkedése. Februárban például a kerület kb. 1200 közalkalmazottjának 9,3 százalékos béremelését javasolta a polgármester, ez előbb a fideszes képviselők ellenállásán megbukott. Válaszként a polgármester megfosztotta hatásköreitől a fideszes alpolgármestert.

(Mérce / BPXV.hu)

Címlapkép: Németh Angéla/Facebook