Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Maradni akarnak a gyerekek a fóti Gyermekvárosban, még azt sem tudni, mikor költöztetik ki őket

Ez a cikk több mint 4 éves.

Bármelyik pillanatban bezárhatják a fóti Károlyi István Gyermekközpontot, népszerű nevén a „Gyermekvárost”, 2019. május 31-el ugyanis lejárt a kormány maga számára szabta határidő, amíg még biztosan nem ürítik ki a területet.

A nevelők és a gyerekek is csak a sajtóból értesülnek arról, hogy mi fog történni velük, hogy nagy valószínűséggel az ország különböző, a fótinál jóval zsúfoltabb intézményeibe szórják szét őket. Az utolsó pillanatig reménykednek abban, hogy ez nem történik meg, próbálják nyugalomban élvezni – a talán utolsó – nyarat Fóton.

A központ lakóit egyébként már tavaly nyáron szétszórták volna országszerte különböző intézményekben (a fótival együtt összesen 5 intézmény alkalmas az ellátásukra), ez valamiért végül mégsem történt meg – hogy miért, arra nem volt válasz.

Ahogy arra sincs észszerű magyarázat, hogy mi lesz magának az épületnek a sorsa – és a tisztánlátást az sem segíti, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma tíz évre titkosította a Gyermekközpont felszámolására vonatkozó adatokat.

A fóti gyerekek befogadására kiszemelt intézmények azonban már jelenleg is túlzsúfoltak, de az sem utolsó szempont például, hogy nem lehet tudni, vajon lesz-e elég szakember az intézményekben a megnövekedő létszám ellátására.

Mindez azonban csak a bizonytalan jövő, miközben ezeknek a gyerekeknek elsősorban biztonságra és kiszámíthatóságra, stabilitásra lenne szükségük. Vagy, ahogy arról az aHang által készített videóban ők maguk is beszélnek: „Ezt a helyet nagyon meg lehet szeretni”.

Az aHang egyébként még februárban, a Fóti Gyermekváros Megmentéséért Egyesület közösen petíciót indított a fóti Gyermekotthon lakóinak és dolgozóinak megvédéséért, amelyet már több mint 6500-an írtak alá.

Közel ezren levelet is írtak az ügyben Fülöp Attila illetékes államtitkárnak. Válasz nem érkezett rá.