Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ösztöndíjjal keres a Fidesz egyetemistákat cikkírónak az önkormányzati választások előtt

Ez a cikk több mint 4 éves.

Havi hatvanezerért „publikációkat, véleménycikkeket” kell írniuk és közösséget szervezniük egy új pályázati kiírás szerint azoknak az egyetemistáknak, akik elnyernék a következő félévben Magyarország nagyobb egyetemein elinduló Fúzió Ösztöndíj program.

Az összes megyei lapban és a nagyobb kormánylapokban tegnap este közzétett kiírás havi 60 000 forint ösztöndíjat kínál sikeres, egyetemista pályázóknak, akiktől nem tanulmányi, vagy szimplán közösségi tevékenységet várnak el. A pályázat feladatkörei ugyanis inkább egy gyakornoki álláskiírásra hasonlítanak:

„A program időtartama alatt a hallgatók publikációkat, véleménycikkeket írnak és jelentetnek meg, hallgatótársaik körében közösségszervező feladatokat látnak el, valamint rendezvények szervezésében működnek közre.”

A 444.hu által a Jász-Nagykun Szolnok megyei online portálon (szoljon.hu) megtalált felhívás ezenkívül rögzíti azt is, olyan fiatal hallgatókat várnak, „akiket foglalkoztatnak a társadalmat érintő legfontosabb közéleti kérdések, problémák és azok lehetséges megoldásai.”

A portál kisebb kutakodás után azt is meglelte, pontosan kikhez kötődik az említett, új ösztöndíjprogram. A Fúzió mögött így a Szövetség az Új Nemzedékért Alapítvány áll, amely valójában a Fidesz egyik háttéralapítványa, és 2012-ben jegyeztette be Ágh Péter, aki akkor még Fidelitas országos elnöke volt, ma pedig már országgyűlési képviselő. A 2012-es bejegyzés idején pedig egy másik volt prominens Fidelitasos, Cser-Palkovics András jelenlegi székesfehérvári polgármester volt a kuratórium elnöke.

Ezenkívül a Szövetség az Új Nemzedékért a Fidesz Lendvay utcai székházának címére lett bejegyezve.

A Fúzió Programba azért persze mégsem lehet állásinterjú-szinten felvételizni, ezért a szakmai önéletrajz mellett megkövetelték, hogy három esszékérdés közül pályázatában a jelentkező legalább egyet fejtsen ki:

  • Az egyén szabadsága vagy a közösség érdeke fontosabb?
  • Helyettesíthető-e az atomenergia más energiaforrásokkal?
  • Hogyan látod az Európai Unió jövőjét az elkövetkezendő tíz évben?

Úgy tűnik, ezek alapján eldönthetővé is válhat, ki lesz alkalmas majd a rendezvényszervezés mellett véleménycikk-írásra is.

A 444 cikke azon is elgondolkodott, hogy az augusztus 1-én, tehát jócskán a tanév kezdete előtt, kezdődő program ütemezése és feladatai gyanúsan egybeesnek a Fidesz önkormányzati választás előtti kampányának egyes, fontos tennivalóival, így például a megfelelő számú sajtóanyag legyártásával és a rendezvényszervezői kompetenciák kezdetével is.

Az is érdekes, hogy noha a pályázati kiírás határideje éppen ma van, csak tegnap tettek közzé hivatalosan sajtófelhívást a jelentkezésre, így aki csak innen értesült volna a lehetőségről, nagy valószínűséggel lemaradhat a határidőről is.

2018 elején a sajtóban is megjelentek cikkek arról, hogy az országgyűlési választások előtt a Fidesz is megszervezte Facebookos aktivistahálózatát, azonban ilyen alacsony belépési szintű munkánál (mémek, vicces képek továbbosztása a pártközpontból) nem fizettek a netes aktivistáknak, hanem főleg elkötelezettségükre, lelkesedésükre építettek.

A 444-nek névtelenül nyilatkozó akkori aktivista szerint az ilyen programok célpontjai is a bizonytalan szociális helyzetben lévő egyetemista és frissdiplomás társadalmi csoportból kerültek ki, akik ugyan pénzbeli juttatást kifejezetten ezért nem kaptak, de a politikai karrier, mint kitörési pont lehetőségét azért felvethette számukra a lehetőség.

Az aktivista azonban már akkor is felhívta rá a figyelmet, a politikai meggyőződésből fakadó lelkesedés a körükben is folyamatosan csökkent és már akkor is gondok akadtak a költségek fedezésével és elegendő aktivista összeboronálásával nagyobb akciókra:

„Senki ne gondolja, hogy itt túlfizetett NER-es utánpótlás van. Sok vidéki VM-nek, konkrétan gondot jelentett a Budapestre való felutazás anyagilag. Ez amúgy jellemző a Fideszre. 2010 óta megy az ígérgetés, hogy kampány van, segíts, ha nyerünk, akkor lesz honor. Más kérdés, hogy folyamatosan kampány van.”