Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Karácsony Gergely: létre fogjuk hozni a Budapesti Tudományos Akadémiát

Ez a cikk több mint 4 éves.

A főváros elindul azon az úton, hogy a különböző gazdasági szereplőkkel és az autonóm tudományos műhelyekkel közösen Budapestet újra visszategyük a tudásalapú gazdaság térképére. Ennek érdekében létre fogjuk hozni a Budapesti Tudományos Akadémiát – jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester-jelölt.

Karácsony a Szabó Tímeával közösen tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az MTA beszántása a sokadik olyan döntés, amely a tudás és a tudomány szabadságát sérti. Ezekben a főpolgármester-jelölt szerint az a közös pont, hogy Tarlós egyik döntéshez egy szót sem szólt.

Szerinte a regionális és európai nagyvárosok a tudásalapú gazdaság központjaivá válnak, míg Magyarország lemarad ebben a versenyben.

Ugyanis azok a városok, amelyek nem képesek megtartani a munkaerőt és a tudásalapú gazdaság szereplőit ide vonzani, azok nagyon súlyosan le fognak szakadni – tette hozzá.

A Budapesti Tudományos Akadémia tervéről elmondta, hogy az ugyan nem tudja pótolni a teljes kutatóhálózatot és a Széchenyi által alapított Akadémia minden fontos intézményét, amit a kormány tegnapi döntésével elvett, de pótolni tudja azokat a partnerségi egyezményeket és partnerségi politikát, amiket az elmúlt években a főváros elmulasztott.

Ez a leírásában egy olyan rendszer lenne, amely alkalmas a kutatásra szánt európai uniós források lehívására is.

Karácsony célja, hogy a budapesti gazdaságot élénkítő, magas hozzáadott értékű iparágakban próbálja pótolni a veszteséget az intézmény.

Azt is elmondta, hogy már a napokban elkezdi felvenni a kapcsolatot azokkal a gazdasági és tudományos szereplőkkel, akik partnerek lehetnek egy ilyen rendszer kialakításában.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a kormánypárti többség tegnap elfogadta az akadémiai kutatóintézetek kiszervezését is magába foglaló törvényt. A döntést követően az akadémiai dolgozók tüntetést tartottak az MTA épülete előtt, amelyen a szervezők elmondták, hogy rendkívüli közgyűlést hívnak össze, valamint a World Science Forumot is lemondatnák, ha Áder János aláírja a törvényt.