Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ismét lehalt részlegesen a Facebook

Ez a cikk több mint 4 éves.

Újra világszerte működésképtelenné váltak egyes funkciói a Facebooknak – a Facebook működését monitorozó downdetector.com oldalon délután 3-4 órától több ezren jelezték, hogy jelentős problémákat észlelnek az oldal működésében, a legtöbb embernek a képek nem töltenek be, de mások a hírfolyam és a belépés akadozásairól is beszámoltak. A Facebook tulajdonában álló Instagram és WhatsApp alkalmazások, valamint a Facebook Messenger is érintettek.

A problémát a szerkesztőségben is érzékeltük, lemaradtunk például Szél Bernadett röszkei élőjéről, és cikkeinket is csak kép nélkül tudtuk megosztani.

Legutóbb áprilisban számoltunk be egy nagyobb leállásról, akkor magyar idő szerint fél egy után állt le a Facebook, a Facebook Messenger, az Instagram és a WhatsApp szolgáltatása.

Larry Sanger, a Wikipedia társalapítója egyébként pont holnaptól kezdődően hirdetett közösségi média-sztrájkot, hogy szorgalmazzák egy decentralizált közösségi média kidolgozását. A sztrájk célja, hogy a felhasználók megmutassák erejüket az „óriási, manipulatív vállalkozásokkal” szemben, és visszaköveteljék tőlük a személyes adatok, magánélet és felhasználói élmény fölötti ellenőrzést.

Sanger egy Digitális Függetlenségi Nyilatkozatot is közzétett, amely hosszan sorolja a nagy techvállalatok bűneit (a személyes adatokkal való visszaéléstől, a gyűlöletkeltő, botránygerjesztő tartalmak előtérbe helyezésén és az átláthatatlanságon át egészen a privát életünk üzletté tételéig), illetve lefekteti a decentralizált közösségi média alapelveit is. A nyilatkozathoz bárki csatlakozhat.