Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A szociáldemokrata David-Maria Sassoli lett az Európai Parlament elnöke

Ez a cikk több mint 4 éves.

A Szocialisták és Demokraták frakciójában ülő David-Maria Sassolit választották a mai ülésnapon az Európai Parlament elnökévé. Sassoli az első körben még 8 szavazattal lemaradt az érvényességi küszöbről, a második fordulóban azonban már megszerezte az abszolút többséget – számolt be róla az Azonnali.

Sassoli mellett indult még a pozícióért a Zöldektől Ska Keller, az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) részéről Jan Zahradil, valamint Sira Rego, az Egyesült Európai Baloldal – Északi Zöld Baloldaltól (GUE-NGL).

A pontos szavazatszámok így alakultak:

  •  Keller (Zöldek): 119 (17,8%)
  • Rego (GUE/NGL): 43 (6,4%)
  • Sassoli (S&D): 345 (51,9%)
  • Zahradil (ECR): 160 (24%)

Az Azonnali percről percéje szerint Sassoli a megválasztása utáni beszédében többek között arról beszélt, hogy vissza kell térni az alapítóatyák szellemiségéhez, meg kell haladni a nacionalizmust, nemet kell mondani a diszkriminációra, friss levegőt hozni a piacgazdaságba szociális szempontokkal.

A 63 éves olasz politikus 2009 óta EP-képviselő, előtte pedig újságíró volt. 2012-ben indult Róma főpolgármesteri címéért is, de második lett a választáson. A Parlamentbe a Demorkata Párt (PD) színeiben került be 2019-ben újra.

Sassoli része volt annak a csomagnak, amelyet a Tanács hozott össze az EU-s pozíciók leosztásáról. Ahogy arról kedden írtunk, az Európai Tanács csúcstalálkozója után közzétette az EU vezetőinek általuk hivatalosan javasoltak névsorát. A Tanács úgy döntött, hogy a főbb posztokra Sassoli mellett a következő személyeket ajánlja az Európai Parlamentnek elfogadásra:

  • Ursula von der Leyen (Németország) – Az Európai Bizottság elnöke
  • Charles Michel (Belgium) – Az Európai Tanács elnöke
  • Josep Borrell (Spanyolország) – Az Európai Bizottság külügyi főbiztosa
  • Christine Lagarde (Franciaország) – Az Európai Központi Bank elnöke