Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A csepeli ellenzék arra kéri Bangónét, hogy ne hazudjon a szövetségeseiről

Ez a cikk több mint 4 éves.

Mint arról korábban mi is beszámoltunk, a csepeli MSZP június 25-én és június 27-én a Facebook-oldalán közzétett egy-egy nyilatkozatot Takács Mónika polgármester-jelöltségből történő visszahívásáról:

Kedden közös nyilatkozatot adott ki a többi csepeli ellenzéki párt és független képviselők, amelyben pontról pontra haladnak Bangóné Borbély Ildikó általuk valótlanságoknak nevezett állításain, egyben cáfolják is azokat.

A nyilatkozatot Szabó Szabolcs (Csepel és Soroksár országgyűlési képviselője) Momentum Mozgalom csepeli elnöksége, Tóth Sándor (Dél-Pesti területi elnök, LMP) Csárdi Antal (országgyűlési képviselő, LMP), Tenk András (csepeli önkormányzati képviselő), Pákozdi József (a Jobbik csepeli önkormányzati képviselője), Klocsko Katalin (Jobbik, a csepeli önkormányzat Szociális, Egészségügyi és Fogyatékosügyi Bizottság tagja) és Csendes Imre (önkormányzati képviselőjelölt) írták alá.

Egyben arra is kérik Bangóné Borbély Ildikót és az MSZP csepeli szervezetét, hogy „a jövőben olyan nyilatkozatokat adjanak ki, amelyek nem próbálják valótlan állításokkal a közvéleményt azok ellen hangolni, akikre állításuk szerint potenciális szövetségesükként tekintenek a Fidesszel szembeni harcban”.

Bangóné a múlt héten elsőként azt kérte számon a többi ellenzéki párton, hogy miért nem vállalták fel Takács Mónika jelölését hivatalosan is. A közleményt aláíró képviselők szerint ez olyannyira megtörtént, hogy tudósítások sora számol be róla (a Mércén is jelent meg ilyen).

További kérdés volt a polgármesterjelölt személyén túl a csepeli MSZP részéről, hogy miért mondták a 12 egyéni önkormányzati képviselőjelölt esetében, hogy várjanak még a megállapodással. Bangóné szerint először az európai parlamenti voksolásra, majd a budapesti előválasztásra hivatkozva halasztották el a megegyezést. A többi ellenzéki képviselő szerint azonban az egyéni körzetek felosztásáról az EP-választás előtti megállapodást ők kifejezetten sürgették, az MSZP azonban ezt visszautasította.

Végül a volt LMP-s, jelenleg független országgyűlési képviselő Szabó Szabolcsot vonta kérdőre a csepeli MSZP amiatt, hogy szerintük Szabónak csak akkor problémás az MSZP-s jelölt visszalépése, ha az nem az ő saját javára történik  (mint az történt 2014-ben és 2018-ban az országgyűlési választások alkalmával.)

A közlemény erre úgy reagál:

„Sem Szabó Szabolcs, sem a nyilatkozat többi aláírója nem gondolja azt, hogy azzal lenne probléma, hogy az MSZP jelöltje visszalép egy esélyesebb jelölt javára (ahogy ezt az MSZP-n kívül jelen nyilatkozat aláírói közül Dukán András Ferenc és Tenk András is megtette egy éve Németh Szilárd legyőzése érdekében). A probléma azzal van, hogy egy mindenki támogatását élvező, esélyes jelölt az akarata ellenére, pusztán belső politikai okokból kerül visszahívásra.”

Az MSZP-n kívüli ellenzék szerint további valótlan elem még a csepeli MSZP közleményében, hogy az MSZP lett volna az első, a kerület ellenzéki pártjai közül elsőként kezdeményezte az együttműködést, erre az állításra úgy reagálnak: „Tavaly ősszel az MSZP-P és a DK kereste meg a Momentumot a tárgyalások elkezdése végett”.

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd