Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Isztambulban a rendőrök szétverték a melegfelvonulást

Ez a cikk több mint 1 éves.

Az Isztambul Pride által minden évben megszervezett, és az utóbbi években rendre betiltott LMBTQ+ felvonulást vasárnap ismét rendőrség oszlatta fel. Az eredetileg tervezett helyszínt, az Istiklal (Függetlenség) nevű sétálóutcát már a megmozdulás előtt nagy erőkkel lezárta a török rendőrség, vízágyúkat és rohamrendőröket vezényelve ki.

 

A több száz és több ezer fő közötti tömeg így egy mellékutcában gyűlt össze, ahol melegjogi aktivisták felolvasták az isztambuli szervezet közleményét, melyben többek között kijelentették:

  „Ez a tiltás jól mutatja, hogy nem csak a Taksim tér, de egész Isztambul tiltva van az LMBTQ+ embereknek. Az LMBTQ+ emberek elleni ellenségesség már gyakorlatilag állami politikává vált (…)”

 

Az aktivisták követelték továbbá az egyenlő bánásmódot a török államtól, többek között az LMBTQ emberek szexuális identitásának alkotmányos elismerését, az egyenlő oktatáshoz és egészségügyi ellátáshoz való jogukat, illetve a meleg emberek elleni gyilkosságok elkövetőinek megbüntetését.

A békés demonstrációt sajtóbeszámolók alapján a török rendőrség egyszer csak oszlatni kezdte, gumilövedékeket kilőve a tiltakozókra, illetve pajzsaikkal ütlegelve őket.

Az oszlatást annak ellenére kezdte meg teljes erővel a rendőrség, hogy a békés demonstrálók az első felszólításra oszolni kezdtek. Értesülések szerint többeket őrizetbe vettek, de pontos számokat egyelőre nem lehet tudni.

Az isztambuli vezetés hivatalosan először 2016-ban tiltotta meg a Pride-felvonulást, de már korábban is tapasztalható volt a hatóságok részéről zaklatás a menet résztvevőivel szemben.

(MTI)