Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tusk szocialistát szeretne az EU élére, Orbánék nem fognak örülni

Ez a cikk több mint 4 éves.

Vasárnap este öt órakor kezdődik az Európai Unió állam- és kormányfőinek rendkívüli csúcstalálkozója Brüsszelben, ahol az Unió vezető tisztségeit betöltő személyekről fognak tárgyalni.

A tárgyalások jó ideje folynak többek között az Európai Bizottság elnöki tisztét betöltő politikus személyéről, és egyéb fontos pozíciókról. Legutóbb a most véget ért oszakai G20 találkozón került szóba külön megbeszéléseken a téma, melyet európai vezetők folytattak.

Az esti hivatalos csúcstalálkozó kezdete előtt a nemzetközi sajtó tudomást szerzett Donald Tusk leköszönő Európai Tanács elnök személyes javaslatcsomagjáról. Ebben a legfontosabb EU-s vezetői tisztségre egy szociáldemokratát javasol Tusk, tehát nem az eddigi egyik favoritot, Manfred Webert (CSU-EPP).

A jelöltjét ugyan nem nevezte nevén, de erősen valószínű, hogy az európai szocialisták csúcsjelöltjéről van tehát szó, Frans Timmermansról.

Timmermans jelenleg az Európai Bizottság alelnöki posztját tölti be, egyébként pedig az EU intézményei kapcsolatainak javításáért és a jogállamiság betartásáért felelős biztosa. Az Európai Szocialisták Pártjának (PES) csúcsjelöltjeként eddig a második legesélyesebbnek tartották a bizottsági elnöki pozíció betöltésére.

Timmermans bizottsági elnökségét várhatóan támadni fogják a Visegrádi Négyek (Magyarország, Csehország, Szlovákia, Lengyelország), ezen országok vezetői ma először Angela Merkel német kancellárral, majd Emmanuel Macron francia elnökkel is leülnek tárgyalni. A Politico szerint Csehországtól és Szlovákiától várható több kompromisszumkészség Timmermans kinevezését illetően, Magyarország és Lengyelország a várakozások szerint megpróbálja majd blokkolni a döntést.

Donald Tusk a még mindig legerősebb néppártiaknak (EPP) a Külügyi Képviseletet, illetve az Európai Parlament elnöki tisztségét szánja.

Frissítés, 17:30

Orbán Viktor is hozzászólt a fejleményekhez, számol be a kormánypárti Pesti Srácok, valamint a Politico. A magyar miniszterelnök levelet írt az Európai Néppárt (EPP) elnökének, Joseph Daulnak, melyben kifejti, a párt számára véleménye szerint súlyosan hátrányos lenne a szociáldemokrata Timmermans elnöksége.

Orbán levele az alább olvasható:

„Kedves Elnök úr,

Tisztában vagyok azzal, hogy a Fidesz Európai Néppárti tagsága jelenleg fel van függesztve. Azzal is tisztában vagyok, hogy ilyen körülmények között a Fidesznek semmilyen ráhatása nem lehet az Európai Néppárt politikájára.

Azonban a jelenlegi helyzet súlyossága mégis arra késztet, hogy írjak Önnek. Szeretném tájékoztatni arról, hogy a német és a francia állami vezetők alkut kötöttek a legfontosabb európai uniós pozíciókról. Ezt a megállapodást terjesztik be ma az Európai Tanácsnak. 
A megállapodásnak több eleme van. A megállapodás értelmében Frans Timmermans lenne az Európai Bizottság elnöke.

Engedje meg, hogy levelemmel felhívjam a figyelmét arra a tényre, hogy amennyiben az Európai Néppárt támogatná ezt a megállapodást, azzal súlyos, sőt történelmi hibát követne el. Ez azt jelentené, hogy egy olyan párt, amelyik megnyert egy választást, egyszerűen átadná másnak azt a nyerő pozíciót, amelyért megharcolt.

Mindenekelőtt ez megalázó lenne. Másrészt teljes mértékben aláásná a tekintélyünket és a méltóságunkat a nemzetközi politika világában. Harmadrészt komoly csapást jelentene az Európai Néppárt tekintélyére a saját szavazói szemében. Miért is támogattuk az Európai Néppárthoz tartozó pártokat az európai parlamenti választáson, ha a legfontosabb pozíciót átadjuk a legnagyobb ellenfelünknek. Mindez saját magunk megsemmisítéséhez vezet.

Arra kérem, Elnök úr, tegyen meg minden erőfeszítést annak érdekében, hogy elkerüljünk egy ilyen vereséget. Egyben tájékoztatom arról, hogy hasonló szellemben és üzenet közvetítésével egyeztetek majd az Európai Néppárt családjának többi miniszterelnökével a témában.”

Süddeutsche Zeitung; Politico; PS
Címlapkép: MTI/Mohai Balázs