Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kétgyerekes családot lakoltattak ki egy pécsi háztömbből, további 12 családra várhat ugyanez

Ez a cikk több mint 4 éves.

Pécsen csütörtökön jogsértő módon lakoltattak ki egy kétgyermekes családot, megfelelően kézbesített bírósági ítélet nélkül – állítja A Város Mindenkié pécsi csoportja egy Facebook-bejegyzésben. A családot csak szóban értesítették, mindössze két nappal a tervezett kilakoltatás időpontja előtt.

Az eset a város egyik problémás környékén, a Lánc utcában történt, ahol egy négyépületes háztömbben 130 önkormányzati lakás van, amiknek egy részében önkényes lakásfoglalók laknak. A tegnapi nap során kilakoltatott család is ezek közé tartozott. Az önkényes lakásfoglalás azonban nem jelenti azt, hogy értesítés, bírósági végzés nélkül ki lehetne lakoltatni annak elkövetőjét: a lakásfoglalás csupán szabálysértésnek minősül, az érintett ingatlan kiürítéséhez bírósági ítélet kell.

Ráadásul a Lánc utcai lakótömbben az önkényes lakásfoglalók nagy része a lakás elfoglalása után azt

jegyzőkönyvezte az önkormányzattal, majd bérleti szerződést is kötött. Ezek a szerződések pedig gyakran piaci alapon meghatározott lakbért állapítottak meg annak ellenére, hogy a lakások amúgy szociális bérlakások.

Az AVM aktivistái egy másik ügy miatt jártak a Lánc utcában csütörtökön, egy lakó azzal kapcsolatban kereste meg őket, hogy jegyzőkönyvezett lakásfoglalóként nem adnak neki lakcímkártyát, pedig a törvény szerint járna neki. Az ennél a lakónál tett látogatásuk során észlelték az AVM-esek, hogy a szomszédban kilakoltatás folyik, majd ezt követően végigjárták a háztömböt. Kiderült, hogy

összesen 12 háztartás (17 kiskorúval) számít kilakoltatásra, viszont azt illetően teljes bizonytalanságban élnek, hogy erre mikor kerül majd sor.

A pécsi önkormányzat nyári szünet előtti utolsó közgyűlése tárgyalta azt az előterjesztést, ami a Lánc utcai szociális bérlakások helyzetére kínált „megoldást”. Az előterjesztés szerint „a lakók egyesével történő átvilágítása és ezek alapján egyéni fejlesztési tervek elkészítése lenne szükséges”. A terv szerint portaszolgálatot létesítenének a háztömbben és egy olyan szolgáltató irodát, amely bázisa lesz az előterjesztésben vázolt szociális tevékenységnek. Ehhez az önkormányzat idén hatmillió forintot, 2020 és 2022 között pedig évente további 18 millió forintot költene.

„A program célja, hogy olyan rétegek számára segítsen a lakhatási nehézségeik leküzdésében, akik ezt egzisztenciális helyzetükből adódóan külső segítség nélkül nem tudnák megoldani” – áll a tervezetben. Őri László alpolgármester a Pécsi Újságnak elmondta, hogy ezen felül „a környék lakóinak érdekében a jelenleginél nagyobb rendet” szeretnének biztosítani. Az önkormányzat szerint ugyanis

„a bérlői összetétel az utóbbi években jelentősen megváltozott, a bentlakók nagy hányada halmozott fel tetemes közüzemi hátralékot, megjelentek az önkényes lakásfoglalók, ezzel párhuzamosan az épület műszaki állapota is jelentősen leromlott”, valamint „megnövekedett a környéken tartózkodó hajléktalanok száma és a lakosságtól érkező panasz.”

Az AVM információi szerint az önkormányzat a Máltai Szeretetszolgálattal kötött szerződést, aminek keretén belül a szervezet irodát nyit a Lánc utcai háztömbben, és az ott lakókkal együttműködési megállapodásokat kötnek. A megállapodások lehetőséget biztosítanak a tartozást felhalmozott lakóknak azok fokozatos törlesztésére, azonban az AVM szerint

nem egyértelmű, hogy kivel és milyen kritériumok alapján köt szerződéseket a Máltai Szeretetszolgálat.

Az AVM azt követeli, hogy az önkormányzat nyújtson megfelelő tájékoztatást a lakóknak, hogy a fizetési hajlandóságot mutató családoknak adjon szerződést, valamint, hogy elhelyezés nélkül ne lakoltasson ki gyermekes családokat. A csoport bejegyzésében azt is többször kiemeli, hogy egy lakásfoglaló esetében is szükséges a bírósági eljárás, amiről bírósági végrehajtónak kell személyesen értesíteni a családot. Márpedig ez a csütörtöki és a többi, kilakoltatással fenyegetett Lánc utcai háztartásnál se történt meg.

A pécsi önkormányzatot több csatornán keresztül is próbáltuk elérni, hogy megtudjuk, milyen alapon lakoltatták ki a Lánc utcai családot, valamint, hogy mire számíthat a többi, jelenleg bizonytalanságban élő család, azonban egyedül Varga Péterrel, a pécsi Vagyon-nyilvántartási Csoport csoportvezetőjével sikerült beszélnünk. Varga csupán annyit mondott, hogy nem tud olyan kilakoltatásról, ami ne lett volna megalapozott. Amennyiben az önkormányzat később válaszol a kérdéseinkre, úgy frissítjük a cikket.