Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ukrajnában katonai különítmény is menetelt az eddigi legnagyobb Pride felvonuláson

Ez a cikk több mint 4 éves.

„Azért jöttünk el, hogy kifejezzük támogatásunkat minden ember egyenlősége mellett”

– nyilatkozta Viktor Pilipenko, az ukrán Donbasz zászlóalj önkéntese a sajtónak, miután egy katonai különítmény tagjaként maga is részt vett a fővárosban, Kijevben rendezett idei Pride-felvonuláson.

A katonai alakulat tagjai mintegy 30 fővel képviseltették magukat, illetve az ukrán hadsereg LMBTQ (Leszbikus, Meleg, Biszexuális, Transznemű, Queer) -közösséghez tartozó tagjait az idei meneten. Pilipenko hangsúlyozta, hogy az ukrán hadseregben tapasztalható homofóbia ellen is kiállnak.

Ukrajna fővárosában 2013 óta lehet megrendezni a Pride-ot, és évente nő a résztvevők száma. Idén a szervezők szerint mintegy 8 ezren, a rendőrség szerint kb. 3 ezren vettek részt az eseményen. A felvonulás különösebb rendbontás nélkül zajlott le, bár néhány embert őrizetbe vett a kijevi rendőrség, miután provokációkat próbáltak elkövetni a békés menet résztvevői ellen.

Ukrajnában a meleg polgárok jogainak kiterjesztése ellen rendre tiltakozik néhány szélsőséges csoport, illetve ortodox vallási szervezetek képviselői. Legutóbb tavaly ősszel támadtak meg szélsőségesek egy rendezvényt, amit civilek tartottak a nemzetközi transznemű emlékezés napján Kijevben, erről a Mérce is beszámolt.

Akkor, novemberben a rendezvényüket le kellett fújni, mert az összegyűlt mintegy 40 ember biztonságát az ukrán rendőrség nem tudta szavatolni.

Ukrajna fővárosának egyik központi részén, a Sevcsenkó Parkban gyülekezett a néhány tucat aktivista egy bejelentett demonstrációra, amikor megjelent mintegy száz ellentüntető vallási radikális, illetve szélsőjobboldali. Az erőszakos ellentüntetők soraiban sajtóértesülések szerint felfedezhetők voltak a Jobb Szektor, a Hagyomány és Rend, illetve egyéb szélsőséges csoportok tagjai.

Az ellentüntetők miatt a rendőrök felkérték a szervezőket, hogy vonuljanak mintegy száz méterrel arrébb, ám ide is követték őket az egyre erőszakosabbá váló szélsőségesek. A rendőrség helyszíni beszámolók szerint nem igyekezett különösebben, hogy eltávolítsa az erőszakos egyéneket.

(MTI, Mérce)