Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tétova rendőrök szeme láttára vertek LMBT-aktivistákat Kijevben

Ez a cikk több mint 5 éves.

A Nemzetközi Transznemű Emlékezés Napja alkalmából rendeztek volna demonstratív menetet kijevi LMBT-aktivisták vasárnap, ám rendezvényüket le kellett fújni, mert az összegyűlt mintegy 40 ember biztonságát az ukrán rendőrség nem tudta szavatolni.

Ukrajna fővárosának egyik központi részén, a Sevcsenkó Parkban gyülekezett a néhány tucat aktivista egy bejelentett demonstrációra, amikor megjelent mintegy száz ellentüntető vallási radikális, illetve szélsőjobboldali. Az erőszakos ellentüntetők soraiban sajtóértesülések szerint felfedezhetők voltak a Jobb Szektor, a Hagyomány és Rend, illetve egyéb szélsőséges csoportok tagjai.

Az ellentüntetők miatt a rendőrök felkérték a szervezőket, hogy vonuljanak mintegy száz méterrel arrébb, ám ide is követték őket az egyre erőszakosabbá váló szélsőségesek. A rendőrség helyszíni beszámolók szerint nem igyekezett különösebben, hogy eltávolítsa az erőszakos egyéneket.

A rendőrség végül szétválasztotta a két csoportot, az aktivistákat beszorítva a közeli metróállomásra. A szélsőségesek támadása miatt megsérült két nő, akiket paprikasprével fújtak le, őket a mentők látták el. Rajtuk kívül egy kanadai újságírót is bántalmaztak a szélsőjobboldaliak, őt is lefújták, majd ököllel verték az arcát. Ez utóbbi ügyben a Kijevi Rendőrség garázdaság miatt indított nyomozást.

 

Forrás: Radio Free Europe Radio Liberty