Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A közlekedési alapjövedelem miatt ment neki a DK Karácsony Gergelynek

Ez a cikk több mint 4 éves.

„Karácsony el akarja venni a budapestiek ingyenes parkolását” – ezzel a címmel adott ki közleményt kedden a Demokratikus Koalíció (DK).

A párt arra a Karácsony-féle programelemre utal, amelyről az MSZP-Párbeszéd főpolgármester-jelöltje hétfőn beszélt egy újságíróknak tartott háttérbeszélgetésen, és amelynek  a „közlekedési alapjövedelem” nevet adta.

A javaslat lényege az, hogy a belvárosban parkoló autók számának csökkentése érdekében Karácsony egységes pénzbeli támogatássá változtatná azokat a közlekedési kedvezményeket, amelyeket a városlakók – autósok és közösségi közlekedést használók egyaránt – jelenleg kapnak, legyen szó akár BKV-ról, akár gépkocsik parkolásáról. A Párbeszéd politikusa szerint az lenne a helyes, ha minden budapesti felnőtt kapna egy egységes támogatást, és ő dönthetné el, mire kívánja elkölteni azt: parkolásra vagy közösségi közlekedésre.

Ennek értelmében éves szinten körülbelül 67 ezer forintos támogatást kapnának a budapestiek, ami egy évig fedezné a parkolást a fizetős területeken (tehát aki akar, továbbra is a megszokott feltételekkel, ingyen parkolhat otthona előtt), de alkalmas lehetne tömegközlekedési bérlet kiváltására is.

A DK ezt úgy értelmezte, hogy Karácsony azt tervezi, elveszi a budapestiek lakásuk, házuk előtt való ingyenes parkolását.

„Ez rossz javaslat. Budapest nem úgy épült az elmúlt évszázadokban, hogy valamennyi lakásra, házra elegendő parkolóhely jutna. Elismerjük, hogy ez sok gondot okoz a fővárosi közlekedésben, de ennek árát nem lehet kifizettetni a budapestiekkel. A javaslat szakmailag vitatható, elképesztő, emberi feszültségeket szül – a fővárosiak joggal fogják úgy érezni, hogy indokolatlanul teszik nehezebbé az életüket”

– szól a DK a kommünikéje, amelynek végén azt kérjük Karácsony Gergelytől, hogy  álljon el javaslatától és azt vonja vissza.

A Párbeszéd ugyancsak közleményben reagált a DK állítására:

„A Demokratikus Koalíció közleménye valótlanságot állít: Karácsony Gergely nem veszi el a budapestiek lakásuk, házuk előtt való ingyenes parkolási lehetőségét. Éppen ellenkezőleg – Karácsony Gergely nemcsak az autóval közlekedőket, de a közösségi közlekedéssel és biciklivel járókat is támogatni fogja megválasztása után.”

– írja Karácsony pártja.

A főpolgármester-választási kampányban ez már nem az első konfliktus Karácsony és a DK között, amióta Gyurcsány Ferenc pártja kihátrált Karácsony mögül, Kálmán Olgát támogatja az előválasztáson.

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán