Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Újra engedélyezi a költségvetési támogatást a Párbeszédnek az Állami Számvevőszék

Ez a cikk több mint 4 éves.

Újra kaphat költségvetési támogatást a Párbeszéd, miután dokumentumokkal igazolták az ÁSZ számára a gazdálkodásuk törvényes kereteinek a kialakítását – közölte az ÁSZ.

Az ÁSZ 2019. január 16-án döntött úgy, hogy felfüggeszti a Párbeszéd költségvetési támogatását, mert szerintük lényeges szabálytalanságok történhettek a gazdálkodás törvényességét illetően, a párt „a kampányköltések mértékére előírt korlátozás betartása és a választások tisztaságát szolgáló finanszírozási tilalmak érvényre juttatása tekintetében nem biztosította az átláthatóságát és elszámoltathatóságát.”

A közlemény szerint a Párbeszéd társelnöke, Szabó Tímea több körben mutatta be az állami intézmény számára a szükséges dokumentumokat, amelyek alapján az ÁSZ arra a megállapításra jutott, hogy a Párbeszédnél „megteremtették a törvényi előírásoknak megfelelő gazdálkodás alapvető kereteit”. Így a párt hozzájuthat a felfüggesztett állami támogatáshoz is.

A Párbeszéd mellett a Momentum állami támogatását is felfüggesztették januárban, a Jobbikot pedig 273 millió forintra bírságolták, a 663 millió forintos, 2018 végi büntetés után. A Momentum esetében azonban az ÁSZ már február végén visszavonta a felfüggesztést.

Az Orbán Viktor évértékelője apropóján tartott februári ellenzéki tüntetésen a pártok vezetői és a tüntetők az Állami Számvevőszék épületénél is megálltak, ahol „Fidesz pártszékház” feliratú matricákkal díszítették az intézmény kapuját, valamint a réztáblát, melyen az Állami Számvevőszék feliratnak kellene díszelegnie, így tiltakozva az állami intézmény szerintük ellenzéki pártokat ellehetetlenítő gyakorlata ellen.

Budapest, 2019. február 10.
Ellenzéki politikusok az Értékelni jöttünk! címmel meghirdetett tüntetése Orbán Viktor évértékelõ beszéde után Budapest belvárosában, az Állami Számvevõszék székházánál 2019. február 10-én.
MTI/Mohai Balázs

A felfüggesztés hírére januárban a Párbeszéd úgy reagált, legutóbb októberben kapták meg az állami támogatást, amely 23 millió forint volt, a 2019-es első negyedéves támogatást azonban már nem, holott ők szerintük december 11-én beadtak minden szükséges dokumentumot.