Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az előválasztás lebonyolítói elmagyarázzák, hogyan lehet interneten keresztül szavazni

Ez a cikk több mint 4 éves.

Általános vélekedés a budapesti főpolgármester-jelölti előválasztás kapcsán, hogy némi túlzással több kérdés, mint válasz övezi a lebonyolítás, kiváltképpen az online voksolást: mi szükséges ahhoz, hogy interneten keresztül is lehessen szavazni? Ki szavazhat egyáltalán?

Ezeket és még számos más kérdést igyekszik most megválaszolni az aHang, amely saját felületén magyarázza el a választóknak, mit kell tenniük, hogy kiválasszák Tarlós István legesélyesebb jelöltjét.

A legfontosabb, hogy előválasztásra jogosult minden budapesti személy, aki budapesti lakcímkártyával rendelkezik és 2001. október 1. előtt született.

Aki a hagyományosabb végét fogná meg a szavazásnak, vagyis személyesen tenné tiszteletét a szavazósátrakban, június 20. és 26. között a szavazósátrak valamelyikében regisztrálhat fényképes igazolványa és lakcímkártyája bemutatásával (a szavazatszedő biztosoknak), ezt követően már egyből szavazhat is további teendője nincsen.
A neheze akkor jön, amikor online szeretné valaki leadni a voksát, ehhez azonban részletes, a szavazás menetét lépésről lépésre elmagyarázó videót is készített az aHang:
Először is az aHang regisztrációs felületén jelentkezni kell, amelyen keresztül június 20-án reggel 8 óráig. Minderre az Ügyfélkapu segítségével van lehetőség, ez az egyetlen módja ugyanis annak, hogy ne történjenek visszaélések.
Ezzel kapcsolatban minden fontos információ megtalálható https://elovalaszto.hu/oldalon.

Az aHang, hogy tovább csökkentse a regisztráció okozta kételyeket, közös, „minden kérdést eloszlató Regisztráló Facebook-partit” szervez június 16-án, vasárnap 17 órakor és június 18-án, kedden 19 órakor a https://www.facebook.com/szabadahang/oldalon.

Ekkor élőben mutatják meg a regisztráció folyamatát, a hozzászólásokban feltett kérdésekre folyamatosan igyekeznek válaszolni.

Ha pedig a regsiztráció megtörtént, tényleg nincs más hátra, mint hogy az június 20., csütörtök reggel 9 óra és június 26., szerda déli 12 óra között zajló előválasztás során az elovalaszto.hu felületén leadják voksukat a budapesti lakosok.

A szavazatokat június 26-án, szerdán a Civil Választási Bizottság tagszervezetei által delegált közösség közösen számolja meg rögzített menetrendben. A papír alapú szavazatok megszámolásáért a Számoljuk Együtt Mozgalom felel.
Az eredményt a Civil Választási Bizottság állapítja meg. A budapesti előválasztást a legtöbb szavazatot kapó jelölt nyeri (ahogy a főpolgármester-választás során is).

Az eredményt a Dr. Magyar György által elnökölt Civil Választási Bizottság minden tagszervezete (civil szervezetek, pártok, illetve a jelöltek kampánycsapatai) elfogadja és vállalja, hogy támogatja a megválasztott jelölt indulását. A Budapesti Előválasztás második fordulóját támogató pártok (DK, Jobbik, LMP, Momentum, MSZP, Párbeszéd) vállalták, hogy a budapesti előválasztás győztese ellen nem indítanak főpolgármester-jelöltet a 2019. évi önkormányzati választáson.