Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Több 10 millió dollárért lobbizott a katolikus egyház a gyermekmolesztálási törvények szigorítása ellen Amerikában

Ez a cikk több mint 4 éves.

Több mint 10 millió dollárt költött az Egyesült Államokban a katolikus egyház olyan lobbitevékenység támogatására, aminek a célja, hogy gátolják azon törvények megszületését, ami segítené az egyházi személyek részéről szexuális visszaéléseket elszenvedett gyerekeknek, hogy jogi segítségben részesüljenek.

Az CBS News által szemlézett jelentés Connecticut, Maine, Massachusetts, New Hampshire, New Jersey, New York, Pennsylvania és Rhode Island államok nyilvános dokumentumainak vizsgálata alapján közli az adatokat. A jelentés azt is valószínűsíti, hogy a vasárnapi misén történő kalapozásokból befolyt pénzek egy része is erre a tevékenységre ment.

Pennsylvaniában például, ahol egy felsőbírósági jelentésben bizonyítékokat tártak a nyilvánosság elé, miszerint több mint 300 pap több mint 1000 gyermeket bántalmazott szexuálisan, 5,3 millió dollárt költött arra az egyház, hogy megpróbálják akadályozni a vádemelések jogi lehetőségeit tágító törvényjavaslatot.

New York államban idén februárban átment végül a törvény, amely felemeli a gyerekek szexuális bántalmazása jelentésének maximális idejét 23-ról 55 évre. Ennek a törvénynek az akadályozására/gyengítésére mintegy 2,9 millió dollárt költött az egyház.

Nemrég Magyarországon is újra előkerült egy gyermekmolesztálási ügy, ami évek óta húzódik, erről a Mérce is beszámolt. A 444 birtokába került felvételen egy  gyerekkorában egy bizonyos katolikus paptól szexuális visszaéléseket elszenvedett férfi Snell György esztergom-budapesti segédpüspöknél próbálja elérni, hogy hozzák nyilvánosságra ezeket az ügyeket, hiába.

CBS News