Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az EU pénzügyi biztosa szankciókat sürget Olaszországgal szemben

Ez a cikk több mint 4 éves.

Az Európai Bizottság gazdasági ügyekért és monetáris politikáért felelős biztosa felhívást intézett vasárnap az eurózóna pénzügyminisztereihez, amelyben „erős támogatást” vár az olasz államadósság emelkedése miatt kialakult helyzetben szorgalmazott szigorúbb lépésekhez.

Tavaly november végén készített jelentést az Európai Bizottság melyben lesújtóan értékelte Olaszország következő évi költségvetési tervezetét.

A jelentés felszólította az Európai Unió Tanácsát, hogy engedélyezzen egy úgynevezett „súlyos költségvetési hiány eljárás”-t (excessive deficit procedure, EDP), amelyet olyan tagországoknál szokás bevetni, melyek megszegik az Unió költségvetési hiányra és államadósságra vonatkozó szabályait.

Rómában a populista 5 Csillag mozgalom és a szélsőjobboldali Liga szokatlan kormánykoalíciója a választások idején egymásnak kifejezetten ellentmondó ígértekkel kampányolt. Ezek közül kerülne megvalósulásra a költségvetésben többek között kettő: az 5 Csillag által javasolt szegényeknek járó alapjövedelem, és a Liga által javasolt egykulcsos adó. A pártok szerint a költségvetés célja „a szegénység megszüntetése”.

Az EU stabilitási és növekedési megállapodásának értelmében a tagállamok költségvetési hiánya nem lépheti át a GDP (bruttó hazai össztermék) 3, az államadósság pedig 60 százalékát. Olaszország esetében az államadósság ehhez képest a tavalyi költségvetési évben 132,2 százaléka volt a bruttó összterméknek, tehát több mint kétszeresen lépte át a megengedett mértéket.

Pierre Moscovici EU-s pénzügyi biztos a világ húsz legnagyobb gazdasági teljesítményű országának pénzügyminiszterei és központi banki vezetői tanácskozásán a japán Fukouka városában kijelentette:

„Közöljük az olasz kormánnyal, hogy szükségünk van olyan adatokra, kimutatásokra, mérésekre, amelyek egyértelműen jelzik, hogy a decemberben elfogadott deficitet célzó pénzügypolitikai célok idén tarthatóak lesznek, illetve komoly biztosítékokra lesz szükségünk arra nézve, hogy a 2020-as pénzügyi célok stabilak.”

A pénzügyi vezető hozzátette, utalva Giovanni Tria olasz pénzügyminiszterrel folytatott tárgyalásaira:

„Mindenki aggódik a kialakult helyzet miatt, és senki sem szeretne súlyos költségvetési hiány eljárást indítani Olaszországgal szemben, de ugyanakkor minden szereplő azt akarja, hogy a közös szabályokat betartsák.”

Ha az eurózóna pénzügyminiszterei támogatják a Moscovici által szorgalmazott szigorúbb lépéseket, és Olaszország nem kínál azonnali lépéseket a gazdasági nehézségei leküzdésére (ti. nem vezet be megszorításokat), akkor júliusban elindulhat az eljárás az országgal szemben, ami komoly pénzbüntetéseket vonhat maga után.

Reuters; Euronews