Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem engedte be a Dunaferr a szakszervezet tárgyalódelegációját

Ez a cikk több mint 4 éves.

Nem tudott tárgyalni csütörtökön a Dunaferr Ifjúsági Szervezet – a Dunaferr két, reprezentatív szakszervezetének egyike – a Dunaferr Zrt.-vel, miután a delegációjukat nem engedték be a munkáltatóhoz – erről a LIGA Szakszervezetek és a DUOL dunaújvárosi hírportál is beszámolt.

A tárgyalásra azért lett volna szükség, mert a múlt hónapban komoly konfliktus éleződött ki az érdekvédelmi szervezet és a munkáltató között. A cég ugyanis megszorításokat akart bevezetni:  az iparági válságra való hivatkozással azt kérte a munkáltató, hogy a dolgozók ne kapják meg a kollektív szerződésben rögzített, nyáron esedékes juttatás, az úgynevezett „szabadságos bér” teljes összegét, hanem annak egy része csak decemberben kerüljön kifizetésre.

A konfliktus kapcsán a Dunaferr Ifjúsági Szervezet egy nyilvános Facebook-posztot is írt májusban, amelyből az derül ki, hogy a vállalatvezetés „súlyos veszélyre” hivatkozva fizetné ki később a „nyári pénzt” télen.

A LIGA tájékoztatása szerint a munkavállalók megkérdezése után a gyárban működő szakszervezetek a javaslatra nemet mondtak, mire a munkáltató felmondta az évtizedes együttműködési megállapodást, amely többek között a szakszervezetek helyiséghasználatát is biztosította.

A helyzet békés rendezése érdekében a Dunaferr Ifjúsági Szervezet konzultációt kezdeményezett a munkáltatóval 2019. június 6-ra.

A munkáltató a nevezett napon azonban nem volt hajlandó beengedni a szakszervezetek tárgyaló delegációját.

A cég emellett kifogást jelentett be Doszpolyné dr. Mészáros Melinda, a ­LIGA Szakszervezetek elnöke – aki maga is tagja volt a tárgyalódelegációnak – jelenlétével szemben, annak ellenére, hogy ő a felsőbb szakszervezeti szerv képviselője, így a szakszervezet szerint belépési joga lett volna a munkáltató területére még a konzultáción túl is.