Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem engedték be a Fekete Vonat énekesnőjét egy szórakozóhelyre Budapesten

Ez a cikk több mint 4 éves.

Sokadik alkalommal derül immár ki, hogy budapesti szórakozóhelyekre nem engedik be a romákat.

Most éppen Mohamed Fatima osztotta meg a Facebookon a történetét, amely szerint tegnap este a Deák tér környékén botlottak bele egy helybe, ahol történetesen az ő zenéjét játszották – őt magát és barátait azonban mégsem engedték be.

Az énekesnő a kilencvenes évek végén a Fekete Vonattal vált ismertté, az együttes nem csak berobbantotta a romák popzenei áttörését, de egyben büszkén vállalták is, hogy küzdenek a kirekesztés, a diszkrimináció, a romák megbélyegzése ellen.

Az együttes neve arra a hatvanas években járó vonatra utal, amely Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből szállította Budapestre a dolgozó munkás romákat.

Mohamed Fatima az elmúlt 20 évben többször is felszólalt a diszkrimináció ellen, tavaly az országgyűlési választások előtt pedig arra biztatta a roma közösséget, hogy menjenek el szavazni, de ne adják el a szavazataikat.

A mostani eset kapcsán az énekesnő azt írta:

„Legyetek szívesek komolyan venni amivel szembe nézünk! Ne hallgassák ezen a helyen a zenémet és alázzanak meg 22.év után”

Egy későbbi bejegyzésében pedig arról ír, hogy az egész életét végigkísérték az ilyen típusú támadások:

„ELFÁRADTAM… A CSONTJAIMIG HATOL A FÁJDALOM, A FOLYAMATOS BIZONYTALANSÁG ÉS AKKOR HOGY TERVEZZEK PICIKET 37.ÉVESEN HA MÉG NEKEM SINCS BIZTOS HELYEM! 37.ÉV KESERŰ MAGÁNY! EZ AZ ÉN ORSZÁGOM IS, AZ ÉN HAZÁM! ITT VAGYOK OTTHON ÉS EZÉRT FÁJ”

Legutóbb tavaly novemberben történt hasonló a környéken: egy roma fiatalokból álló társaság szeretett volna egy nyíregyházi közösségszervező konferencia után leülni a Gozsdu udvarban, de a biztonsági szolgálat embere nem engedte be őket. A biztonsági őröknek végül érzékenyítő tréningre kellett menniük.

Mohamed Fatima Facebook-bejegyzése alább olvasható: