Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Annyi nyereséget termeltek Orbánék családjának cégei, mint Szeged egy éves költségvetése

Ez a cikk több mint 4 éves.

A 24.hu szedte össze, hogy Orbán Viktor családtagjainak és Mészáros Lőrincék érdekeltségeinek cégei mennyi nyereséget termeltek a tavalyi évben. A lap beszámolója szerint ezek a cégek legalább 100 milliárd forint adózott nyereséget termeltek a 2018-as évben.

  • Orbán Viktor apjának,  id. Orbán Győzőnek négy cége van, ezek közül kettőből vett ki osztalékot 1,3 milliárd forint értékben.
  • Tiborcz István fő cége, a BDPST Zrt. csupán 1 milliárdos profitot termelt idén. Tiborcz közben bekerült a 100 leggazdagabb magyar közé,  35 milliárd forintra becsült vagyonnal. Egy évvel korábban 8,2 milliárddal kerülhetett valaki a 100-as listára, ennek alapján több mint 26 milliárdot kellett Orbán Viktor vejének cégeinek egy év alatt növekednie
  • A BDPST Zrt. ingatlanokkal (villák, kastélyok) foglalkozó leánycégei közül a Longoria Holding 1,7 milliárd, a Dorottya Invest 6,8 milliárd, míg a Downtown Development 400 millió kötelezettséget tüntetett fel tavaly év végén. Mindezekből közel 16 milliárd forint kötelezettségállomány sejlik fel, amiből finanszírozhatják az ingatlanportfóliót, illetve a fejlesztéseket.
  • A tavaly március óta Mészáros Lőrinchez tartozó Mátrai Erőmű Zrt., Magyarország  817 millió forint mínuszban zárt, de a cég 57 milliárd forintos eredménytartalékjából 11,2 milliárd osztalék kifizetését szavazták meg a tulajdonosok, ennek kisebb része a 26 százalékban tulaj Magyar Villamos Művek Zrt.-et illeti, 74 százaléknyi rész Mészároséké.
  • Mészárosék egyik zöldmezős gigaberuházása, a tiszapüspöki Kall Ingredients Kft. izocukorgyára 45 milliárd forintos projekt, amihez a kormány 9,2 milliárd támogatást adott. Az üzem a szeptemberben záruló üzleti évben 8,7 milliárd forint bevételt és 1,1 milliárd forint veszteséget termelt. Igaz, a mérlegzárással egy időben fejeződött be a próbaüzem, az igazi termelés csak azután kezdődött.
  • Mészáros agrárcégei számára közel sem a tavalyi volt a legjövedelmezőbb, osztalékeső helyett inkább nevezhetjük a szerzés-terjeszkedés évének 2018-at. A nagyobb agrárcégek összesen bő 4 milliárd forint nyereséget hoztak, közülük a legtöbbet, 2,68 milliárd forintot Mészárosék ős-agrárcége, a Búzakalász 66.  A vezérigazgató elmondása szerint a Mészáros-féle agrárcsoport éves árbevétele 22 milliárd forint, 2200 állandó- és idénymunkást foglalkoztatnak.
  • Mészáros Lőrinc veje is felfutóban van. Homlok Zsolt cégei több mint 4 milliárdos adózott nyereséget tudnak felmutatni, egyikből 250 milliót ki is vesznek a tulajdonosok: Homlok, felesége, Homlok-Mészáros Ágnes és Homlok Tibor.

Ezeket a számokat összeadva jött ki a 100 milliárd körüli vagyonnövekedés az Orbán-család és a Mészáros-család cégeinek. Hogy ez a szám mekkora, azt jól mutatja két város költségvetése. Debrecené 2018-ban minden kiadással együtt körülbelül 83 milliárd volt, míg Szegedé 2019-ben 100 milliárd forint lesz.

Az Orbánhoz köthető cégek egy nagy megyeszékhelynyi település költségvetését nyelték el egy év alatt.

De ha a további gazdag magyarokhoz akarjuk viszonyítani ezt az eredményt, akkor elmondhatjuk, hogy ez az egy éves nyereség kicsivel kevesebb mint Csányi Sándor teljes vagyonának a harmada. Tehát az Orbánhoz köthető portfólió 3 év alatt lehagyja ebben az ütemben az ország leggazdagabb emberét.

Ha pedig az átlagbérhez akarjuk viszonyítani, nagyjából az jön ki, hogy 22 ezer év alatt keres ennyit egy átlagos dolgozó.

Címlapkép: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd