Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Befejeződött Hadházy Ákos aláírásgyűjtése, 680 ezren írták alá az Európai Ügyészségről szóló petíciót

Noha egymilliós célszámot tűzött ki maga elé Hadházy Ákos, amikor tavaly szeptemberben elindította országos aláírásgyűjtő kampányát, a „mindössze” 680 ezer összegyűlt szignót is sikerként értékeli – erről parlamenti sajtótájékoztatóján beszélt szerdán a független országgyűlési képviselő.

„A mai napon nem egy sajtótájékoztatóról van szó, hanem ma itt a parlamentben egy 680 ezer fős tüntetésen vagyunk” – így aposztrofálta Hadházy Ákos az Országház folyosóján halomba rendezett dobozokban álló 550 ezer aláírást, amelyekkel az emberek azt az akaratukat fejezték ki, hogy Magyarországnak csatlakoznia az Európai Ügyészséghez. A maradék 130 ezer Hadházy elmondása szerint a Momentum és az MSZP aktivistáinál vannak még, illetve vannak kérdőjelek a pontos, végleges számmal kapcsolatban, mert bár a többi párt szervezetten nem gyűjtött, de egyes aktivistáik szórványosan igen.

„A Fidesz  olyan nyíltan lopott az uniós pénzekből, hogy ma már azért kell lopnia hogy hatalmon maradhasson” – fogalmazott a politikus az aláírásgyűjtés  elindításának okait felidézve.

Hadházy szerint egy húszezer fős „hadsereg” segítségével gyűjtötte össze az aláírásokat, amelyben vannak „közlegények”, akik néhány aláírással segítették a gyűjtést, de vannak „tizedesek”, „századosok” és „ezredesek” is, akik  egyedül több tucat, többszáz vagy akár több ezer aláírást gyűjtöttek össze a cél érdekében. A politikus szerint voltak olyan gyűjtők is, akik külföldi munkavállalásukat szüntették be ideiglenesen, hogy hozzá tudjanak járulni a gyűjtéshez.

A képviselő úgy fogalmazott „mozgalmat” vittek véghez az aláírásgyűjtéssel, hiszen „a mozgalomnak az a lényege, hogy mozognak az emberek, felállnak a helyükről”, hozzátéve, hogy ő maga is sokat mozgott.

Hadházy szerint az aláírásgyűjtés többek között arra is rámutatott, hogy az ellenzék csak valódi együttműködés árán érhet el sikert az önkormányzati választáson, kitérve arra is, hogy a gyűjtés esetében sem volt teljeskörű a kooperáció.

A képviselő reagált arra a sokszor feltett kérdésre is, hogy elérhető-e az aláírásgyűjtéssel, hogy Magyarország csatlakozzon az Európai Ügyészséghez.

„Meggyőződésem, hogy elérhető, a magyarok ezzel a gyűjtéssel hozzátették ehhez a maguk részét, […] a magyar kormány ezentúl nem mondhatja azt, hogy a magyarok ezt nem akarják.”

Hozzátette: a 680 ezer aláírással létrejött nyomásgyakorlás sikere attól is függ, hogy a most megalakuló Európai Parlament, illetve az ősszel felálló Európai Bizottság ezt a nyomást kívülről fokozza-e. Kiemelte: mindkét testületet értesíteni fogja az aláírásgyűjtés eredményéről.

Azt ugyanakkor elismerte: közvetlen közjogi következménye nem lesz a gyűjtésnek, ahogy „akkor sem lett volna, ha egy-, két- vagy hárommillió szignó gyűlik össze. Az aláírásokat 90 nap után meg fogják semmisíteni.

Hadházy szerint az aláírásgyűjtés valódi sikere abban áll, hogy „komolyan vették” a feladatot, és nem csak egy kommunikációs akció, néhány sajtótájékoztató keretében tudták le.

Kiemelt kép: MTI/Bruzák Noémi