Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Befejeződött Hadházy Ákos aláírásgyűjtése, 680 ezren írták alá az Európai Ügyészségről szóló petíciót

Ez a cikk több mint 4 éves.

Noha egymilliós célszámot tűzött ki maga elé Hadházy Ákos, amikor tavaly szeptemberben elindította országos aláírásgyűjtő kampányát, a „mindössze” 680 ezer összegyűlt szignót is sikerként értékeli – erről parlamenti sajtótájékoztatóján beszélt szerdán a független országgyűlési képviselő.

„A mai napon nem egy sajtótájékoztatóról van szó, hanem ma itt a parlamentben egy 680 ezer fős tüntetésen vagyunk” – így aposztrofálta Hadházy Ákos az Országház folyosóján halomba rendezett dobozokban álló 550 ezer aláírást, amelyekkel az emberek azt az akaratukat fejezték ki, hogy Magyarországnak csatlakoznia az Európai Ügyészséghez. A maradék 130 ezer Hadházy elmondása szerint a Momentum és az MSZP aktivistáinál vannak még, illetve vannak kérdőjelek a pontos, végleges számmal kapcsolatban, mert bár a többi párt szervezetten nem gyűjtött, de egyes aktivistáik szórványosan igen.

„A Fidesz  olyan nyíltan lopott az uniós pénzekből, hogy ma már azért kell lopnia hogy hatalmon maradhasson” – fogalmazott a politikus az aláírásgyűjtés  elindításának okait felidézve.

Hadházy szerint egy húszezer fős „hadsereg” segítségével gyűjtötte össze az aláírásokat, amelyben vannak „közlegények”, akik néhány aláírással segítették a gyűjtést, de vannak „tizedesek”, „századosok” és „ezredesek” is, akik  egyedül több tucat, többszáz vagy akár több ezer aláírást gyűjtöttek össze a cél érdekében. A politikus szerint voltak olyan gyűjtők is, akik külföldi munkavállalásukat szüntették be ideiglenesen, hogy hozzá tudjanak járulni a gyűjtéshez.

A képviselő úgy fogalmazott „mozgalmat” vittek véghez az aláírásgyűjtéssel, hiszen „a mozgalomnak az a lényege, hogy mozognak az emberek, felállnak a helyükről”, hozzátéve, hogy ő maga is sokat mozgott.

Hadházy szerint az aláírásgyűjtés többek között arra is rámutatott, hogy az ellenzék csak valódi együttműködés árán érhet el sikert az önkormányzati választáson, kitérve arra is, hogy a gyűjtés esetében sem volt teljeskörű a kooperáció.

A képviselő reagált arra a sokszor feltett kérdésre is, hogy elérhető-e az aláírásgyűjtéssel, hogy Magyarország csatlakozzon az Európai Ügyészséghez.

„Meggyőződésem, hogy elérhető, a magyarok ezzel a gyűjtéssel hozzátették ehhez a maguk részét, […] a magyar kormány ezentúl nem mondhatja azt, hogy a magyarok ezt nem akarják.”

Hozzátette: a 680 ezer aláírással létrejött nyomásgyakorlás sikere attól is függ, hogy a most megalakuló Európai Parlament, illetve az ősszel felálló Európai Bizottság ezt a nyomást kívülről fokozza-e. Kiemelte: mindkét testületet értesíteni fogja az aláírásgyűjtés eredményéről.

Azt ugyanakkor elismerte: közvetlen közjogi következménye nem lesz a gyűjtésnek, ahogy „akkor sem lett volna, ha egy-, két- vagy hárommillió szignó gyűlik össze. Az aláírásokat 90 nap után meg fogják semmisíteni.

Hadházy szerint az aláírásgyűjtés valódi sikere abban áll, hogy „komolyan vették” a feladatot, és nem csak egy kommunikációs akció, néhány sajtótájékoztató keretében tudták le.

Kiemelt kép: MTI/Bruzák Noémi