Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Leszavazta a kormánypárti többség a Népjóléti Bizottságban a kilakoltatás-ellenes törvényjavaslatot

Ez a cikk több mint 4 éves.

Ma került a Népjóléti Bizottság elé az a törvényjavaslat, amelyet A Város Mindenkié csoport (AVM) és az Utcajogász Egyesület dolgozott ki, és amely első lépésként legalább a gyermekes családok esetében felszámolná az elhelyezés nélküli kilakoltatások kegyetlen gyakorlatát.

Talán nem nagy meglepetés, de azért mégis beszédes: a Népjóléti Bizottság kormánypárti többsége leszavazta a javaslatot, amely így nem kerülhet az Országgyűlés elé, és így nem is szavaznak majd róla.

Miről szól az AVM törvényjavaslata?

A gyermekes családok elhelyezés nélküli kilakoltatását tiltó törvénytervezet szerint

  • a települési önkormányzatoknak kötelezettsége lenne megfelelő elhelyezést biztosítani a kilakoltatás által fenyegetett vagy lakhatásukat elvesztett gyermekes családoknak, és
  • az önkormányzati bérlakások és a lakáshiteles ügyek esetében már a lakáskiürítés bírósági elrendelésére se lenne lehetőség abban az esetben, ha az gyermekes családok elhelyezés nélküli kilakoltatásához vezetne.

Erre mondott tehát ma nemet a Népjóléti Bizottság kormánypárti többsége, ezzel is borítékolva, hogy nem támogatnak semmilyen olyan javaslatot, amely legalább egy kicsit is enyhítene a kilakoltatások kegyetlen gyakorlatán.

A bizottsági ülésen egyébként nem kapott szót az AVM, Selmeczi Gabriella később meg is jegyezte, hogy szerinte az, ha egy civil szervezet hozzászól egy ilyen vitához, csak hátráltatja a vita szakmaiságát – mondta el az ülés utáni sajtótájékoztatón Szabó Tímea (Párbeszéd).

Misetics Bálint az AVM képviseletében a sajtótájékoztatón elmondta: sajnálatos, hogy nem kaptak lehetőséget arra, hogy olyan családokkal együtt vegyenek részt az ülésen, akik érintettként beszélhettek volna a képviselőknek a kilakoltatásokról, hogy „ne mendemondákból tájékozódjanak”.

Misetics azt is jelezte: a népképviselet eszméjéhez méltatlan az az eljárás, ahogy a kormánypárti képviselők megakadályozták, hogy a törvényjavaslat az Országgyűlés elé kerülhessen.

Május 17-re ellenzéki képviselők rendkívüli ülésnapot hívtak össze, az egyetlen napirendi pont, amit tárgyalnia kellett volna a parlamentnek, a kilakoltatás-ellenes törvényjavaslat lett volna. Az ülésen a Fidesz-KDNP képviselői nem jelentek meg, így a parlament határozatképtelen volt. Tavaly február óta egyébként ez volt az ötödik alkalom, hogy a kormánypártok elszabotálták, hogy a parlament érdemben tárgyalhasson az AVM törvényjavaslatáról.

Az ülés utáni sajtótájékoztatót itt lehet megnézni:

Címlapkép: Mérce