Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

London polgármestere fasisztoidnak titulálta Trumpot, és Orbánhoz hasonlította

Ez a cikk több mint 4 éves.

Hétfőn látogat az Egyesült Királyság fővárosába Donald Trump amerikai elnök. A vizit elé Sadiq Khan, londoni polgármester írt egy rövid publikációt a Guardian-be, melyben erős hangon kritizálja a republikánus vezetőt.

Az amerikai vezető elé „vörös szőnyeget teríteni hazafiatlan”, állítja Khan már a címben, de ez még az enyhébb kifejezések közé tartozik az írásban. A polgármester  Trump bel- és külpolitikájának erős pellengérre állításával nyit: többek közt felemlegeti, hogy Trump nem ítélte el egyértelműen a fehér felsőbbrendűség híveit hazájában, a határokon szövetségi intézmények emberei erőszakkal választanak szét családokat, illetve azt, hogy azzal fenyegetőzik, hogy megvétózza a nemi erőszakot háborús bűncselekménynek nyilvánító határozatot.

És mindez – mint Khan írja – nem egy 30-as, 40-es évekbeli európai, vagy egy 60-as 70-es évekbeli dél-amerikai diktátortól, hanem az Egyesült Államok elnökétől jön.

Orbán Viktort, Salvinit és Le Pent mint Trump mellett a demokráciára kifejtett legnagyobb fenyegetést említi, emlékeztetve, hogy ők is a 20. század fasisztáinak megosztó szólamait hangoztatják, csak éppen új, gonosz eszközökkel.

Khan leszögezi azt is, hogy ezek a szélsőjobboldali eszmék világszerte terjedőben vannak, és „olyan helyeken is hatalmat és befolyást szereznek, ahol még pár éve is elképzelhetetlen lett volna.”

„Ezek az emberek szánt szándékkal egymás ellen fordítják saját államaik polgárait, és nem foglalkoznak ennek a közösségekre gyakorolt iszonyatos következményeivel. Kisebbségi és marginalizált csoportokat támadnak, hogy ellenségeket gyártsanak, és másokat is erre buzdítsanak.”

-teszi hozzá lejjebb.

Trump elnök vasárnap nyilatkozta azt látogatása előtt, hogy szerinte Nagy-Britanniának ott kellene hagynia az EU-t még az idén, valamint Nigel Farage-t, a szélsőséges megnyilvánulásairól is ismert brit konzervatív politikust javasolta a Brexit-tárgyalások folytatásának vezetésére.

Az elnök arról is beszélt, hogy azokat a jelölteket támogatja a lemondott Theresa May miniszterelnök helyéért folytatott versengésben, akik október 31-ig elhagynák az Uniót.

forrás: The Guardian