Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Minden budapesti kerületben és a megyeszékhelyeken is nőtt a Fidesz százalékos támogatottsága

Ez a cikk több mint 4 éves.

A 23 budapesti kerület és a 23 megyeszékely mindegyikében nőtt a Fidesz százalékos támogatottsága, ha a vasárnapi európai parlamenti választás és a 2018-as országgyűlési választás eredményét vetjük össze. A növekedés a megyei jogú városokban és a külső budapesti kerületekben átlag feletti. De a növekedés számait nézve nem szabad elfelejteni, hogy a Fidesz országos támogatottsága 5 százalékot növekedett tavalyhoz képest.

Nyilvánvalóan más a dinamikája az európai parlamenti és az országgyűlési választásoknak, de a mozgósítás szempontjából elég hasonló dinamikákat láthattunk a részvétel és a végső eredmény kapcsán most vasárnap mint tavaly, a Fidesz szavazóit illetően. Így érdemes összehasonlítani az országgyűlési és a EP-választási eredményeit a kormánypártnak. Már csak azért is, mert pár hónap múlva jönnek az önkormányzati választások, ahol feltehetően hasonló lesz a mozgósítás dinamikája.

Narancssárgával azokat a településeket jelöltük ahol legalább az országos átlaggal nőt a Fidesz, zölddel pedig azokat, ahol legalább 3 százalékkal alulmúlja az országos átlagot a növekedés

A 23 megyei jogú városból 14-ben az átlag fölött nőtt a Fidesz támogatottsága, és csak egy helyen, a Márki-Zay Péter vezette Hódmezővásárhelyen maradt el az átlagtól a Fidesz növekedése.

Budapesten már jobb helyzetet mutatnak a számok. 7 kerületben alacsony vagy elenyésző a Fidesz növekedés, és csupán Budapest külső kerületeiben hozott átlag felett a Fidesz.

Az viszont figyelemreméltó, hogy mennyire együtt mozgott a Fidesz országos támogatottságával a megyeszékhelyi és a budapesti eredmény, és az is meglepő, hogy nincs olyan hely, ahol a Fidesz százalékosan rosszabbul szerepelt volna mint tavaly. A legközelebb ehhez a XIII. kerület volt és meglepő módon a kormánypárti vezetésű VII. és IX kerület.

Ha a két választás számait hasonlítjuk össze, azt is láthatjuk, hogy ugyan sok tartaléka maradt még a Fidesznek, de valószínűleg a magasabb részvétellel ez csökken, még ha nem is brutálisan, 50 százalékos részvételnél Budapesten és a megyei jogú városokban már több helyen is valószínűleg megnyílik az esély az ellenzéki pártok számára, amennyiben koordináltan indulnak a választásokon.