Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Keresztes László Lóránt: Velünk egyenesbe állt az LMP

Ez a cikk több mint 4 éves.

„Sokkoló volt a vasárnapi eredmény. Főképp azért, mert az elmúlt hónapban is olyan belső, illetve külső méréseket láttunk, amelyek nagyjából 5-6 százalékra lőtték be az LMP-t”

– mondta Keresztes László Lóránt, az LMP vasárnap lemondott társelnöke a Népszavának.

A politikus a tavalyi országgyűlési választások után következő lejtmenetet így értékeli ma:

„Miután megválasztottak, hamar egyedül maradtam és válságmenedzselésbe kezdtem. Októberben, amikor Demeter Márta lett a vezetőtársam, nemcsak a külső problémáink szűntek meg, hanem elértük a belső stabilitást is”

Keresztes szerint Demeter Mártával visszakanyarodtak a gyalázatos nyári és őszi támogatottságukból. Velük egyenesbe állt az LMP.

Az LMP a vasárnapi EP-választáson elért 2,17 százalékos eredményével kapcsolatban elmondta, szerinte akár taktikai szavazás is állhat a háttérben, illetve közrejátszhatott az is, hogy a választók megbüntették őket az etikai bizottság ténykedése miatt, emellett a mozgósítás sem sikerült jól.

„Sok a kérdőjel, de összességében már nem gyászos a tagságunk hangulata. Sok vihart megéltünk már, az elveinkhez hűek vagyunk, addig pedig legyőzhetetlen a közösségünk”

– mondta Keresztes a Népszavának.

Ehhez képest érdemes visszaemlékezni Vágó Gábor, az LMP mandátumot nem szerző listavezetőjének kevésbé derűlátó szavaira, aki az EP-választás éjszakáján az eredményekre reagálva azt mondta a Mércének, Európában mindenhol törnek előre a zöldpártok, az LMP, az MSZP-Párbeszéd és a Jobbik eredménye pedig a 2018-as fiaskóra vezethető vissza.

„2018-ban nem sikerült leváltani a NER-t, pedig mindenki azt ígérte, mindenki miniszterelnök-jelöltet állított, és valójában csak egymással foglalkoztak az ellenzéki pártok, és nem azzal, hogy érdemi alternatívát nyújtsanak.”

– mondta a politikus a Mércének.

Elmondta, szerinte a választók most új pártoknak adtak lehetőséget, melyek azonban nem feltétlen jobbak – hisz nem rendszerkritikusak, továbbra is a nagyvállalatok által dominált gazdasági rendszert erősítik, melyek tönkreteszik a Földet, az emberiség élőhelyét.

Véleménye szerint az LMP kampányának egyetlen sikere az volt, hogy bevitték a közbeszédbe a klímaváltozást, és olyan témává tették, melyet átvettek azon pártok is, melyek programjában korábban nem szerepelt.

Ungár Péter, a párt országgyűlési képviselőjének nyilatkozata szintén nem mondható olyan bizakodónak, mint Keresztes mai kijelentései. Ungár az EP-választás éjszakáján arról beszélt a Mércének,

az LMP bukásának oka, hogy az elmúlt egy évben a „belső melodrámák” uralták a pártról szóló híreket, ezek jutottak el a választókhoz.

„Eltiltások, eltiltások eltiltásai, folyamatosan ez a belső feszültség volt, amit a választók felé kommunikáltunk, ez pedig csalódottságot okozott a választóknak, és teljesen jogos volt, megérdemeltük ezt a pofont”

– mondta Ungár, majd bocsánatot kért azoktól, akiknek csalódást okozott a párt.

Címlapkép: MTI/Máthé Zoltán