Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Strache szerint ostobák voltak a leleplező videóban tett kijelentései, de ő csak asszociációs játékot játszott

Ez a cikk több mint 4 éves.

„Tisztázó” videót tett közzé Facebook-oldalán Heinz-Christian Strache, a szélsőjobboldali osztrák Szabadságpárt (FPÖ) prominens alakja, Ausztria múlt szombaton lemondott alkancellárja azokról a rejtett kamerás felvételekről, melyek egy hete láttak napvilágot.

Mint ismeretes, az Orbán Viktorral jó viszonyt ápoló szélsőjobboldali osztrák alkancellár, Heinz-Christian Strache abba bukott bele, hogy napvilágot látott egy 2017-es ibizai rejtett kamerás felvétel, amelyen egy magát orosz oligarcharokonnak kiadó nővel tárgyal. Strache lezsírozott közbeszerzéseket kínált a fiatal nőnek, cserébe a legnagyobb osztrák bulvárlap megvételéért. Strache arról beszélt, olyan sajtót szeretne, mint amilyen Orbán Viktornak van, és szóba került a Népszabadságot beszántó, a vidéki média nagy részét a Fidesz alá betoló osztrák üzletember, Heinrich Pecina is.

A pénteki bejelentkezésében Strache bejelentette, a bécsi ügyészségen feljelentést tett három személy ellen, akiknek a neve felmerült az ibizai felvételek készítőiként.

A szélsőjobboldali politikus nem tagadja, hogy hibázott, a felvételen elhangzott ajánlatokról elmondta: „ostobák, és kiváltképpen a politikai színtéren teljesen elfogadhatatlanok voltak”.

Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy ő csupán egy „gondolatkísérlet”, „asszociációs játék” keretében mondta azt, amit mondott, szerinte ugyanis nem ritka, hogy politikusok eljátszanak különböző eszközök és lehetőségek gondolatával, amelyek a pártjuk felemelkedését szolgálnák.

A korrupciós leleplezést egyébként az osztrák szuverenitás és jogállam elleni támadásnak nevezte, és ígéretet tett: minden energiáját arra fogja fordítani, hogy leleplezze azokat a „gazdasági vagy politikai érdekeket”, amelyek az osztrák kormány stabilitásának aláásásán dolgoznak.

Kizártnak tartja, hogy további kompromittáló felvételek jelenjenek meg róla:

„Teljesen abszurdak és hiteltelenek azok a kijelentések, miszerint léteznek olyan felvételek, amik drogfogyasztás vagy szexuális aktus közben mutatják a személyemet.”

(via 444, atv.hu)