Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Minden eddiginél komolyabb győzelmet arathattak a hindu nacionalisták Indiában

Ez a cikk több mint 4 éves.

Minden eddiginél komolyabban előretörhetett a kormányzó Bháratíja Dzsanáta Párt (BJP) az egy hónapig tartó indiai parlamenti választásokon. Az 542 fős törvényhozási választókerületben a jelenleg ismert adatok szerint Narendra Modi, hindu nacionalista miniszterelnök és a BJP 290 kerületben vezet, míg legfőbb ellenfele az ellenzéki Kongresszus csupán 50 kerületben.

A döntő jelentőségű nyugat-bengáli választókerületekben mindenhol Modi vezet, aki már egy Twitter-bejegyzésben is erősen sejtette, óriásit nyerhetett.

Pedig éppen a választások előtt, amelyeken több mint 600 millió állampolgár szavazott, az eddig beérkezett adatok szerint Modi 43,9%-ot míg fő ellenfele Rahul Gandhi Nemzeti Kongresszusa 26,5 %-ot ért el.

A választások előtt még az hírlett, hogy akár Modi hosszú, egyre inkább indiai nacionalizmusra és vadkapitalizmusra épülő uralma akár veszélybe is kerülhet, de a szavazási eredmények éppen ezeknek a várakozásoknak ellenkezően alakultak, miután feltörték a hivatalos pecséteket az 1981 óta használt szavazókomputereken.

Az eredmények minden bizonnyal azt igazolják, hogy Narendra Modi komolyan átformálta a demokratikus India képét a következő évekre. Igaz, támogatottságában is elmozdulás volt megfigyelhető. Míg 2014-ben a BJP főleg az észak-indiai, hindi többségű területeken volt egyfajta etnikai párt, mostanra ott és a nagyvárosokban csökkent a szavazati arányuk, de a létfontosságú Nyugat-Bengáli körzetekben ahol, 5 évvel ezelőtt csupán két helyet szereztek, most húsz helyre mérik őket.

A BJP sok jelöltje azonban ezen a választáson is iszlámellenes kampányt folytatott, sőt, volt olyan jelölt is, Prágja Szingh Takúr hindu papnő, aki egy 2008-as, muszlimellenes bombatámadás előkészítésében is részt vett, amely hat halálos áldozatot követelt.

Míg Modi és a BJP február előtt komoly problémákkal néztek szembe, például az országban rekordokat döntögető munkanélküliséggel, és a klímaváltozás okozta szárazság miatt csődbe kerülő indiai földművesek sorozatos öngyilkosságai miatti tüntetésekkel, a feburár 14-én Pakisztán ellen indított kasmíri villámoffenzíva ismét egybekovácsolta, sőt, meg is erősítette a nacionalista szavazótömböt.

A patinás, Nehru-Gandhi családból származó ellenzéki Kongresszus vezetője, Rahul Gandhi nemrég tartott sajtótájékoztatót, amelyben gratulált Modi miniszterelnöknek és kijelentette, az eredmények „a nép akaratából történtek.” Az ellenzék az előzetes exit pollok publikálása után még sok helyen csalást, a szavazógépek meghekkelését hozta fel a BJP győzelmének okaként, mindezekbe a vádakba azonban Gandhi nem állt bele.

A Kongresszus vereségének mértékére egyébként jellemző az is, hogy Rahul Gandhi maga is elvesztette Lok Sabha állambeli versenyét, és képviselői székét, helyére a BJP jelöltje Smriti Iráni érkezhet.

(The Guardian, Hindustan Times)