Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Méltányosságból novemberig halasztották egy súlyos beteg ember kilakoltatását Pécsen

Ez a cikk több mint 4 éves.

Devizahitele miatt lakoltattak volna ki egy pécsi házaspárt, melynek az egyik tagja súlyos beteg. A pécsi AVM (A Város Mindenkié) aktivistái a helyszínre is mentek, hogy akár élőlánccal, de próbálják megakadályozni a szerintük jogszerűtlen kilakoltatást.

A család ügyvédje még korábban kérte a kilakoltatás felfüggesztését a bíróságtól, erről pedig a végrehajtót is tájékoztatta, aki azonban nem kívánta megvárni a bíróság döntését, és bejelentette, hogy ma 11-kor elkezdődik a kilakoltatás.

Aradi Fanni, a Város Mindenkié pécsi csoportjának aktivistája, akivel telefonon beszéltünk, elmondta, hogy épp úton voltak a helyszínre, mikor az ügyvédnő tájékoztatta őket arról, hogy megkapták a bíróságtól a felfüggesztést, és novemberig méltányosságból elhalasztották a kilakoltatást.

A bírósági határozatot elküldték az érintetteknek és a végrehajtónak is, aki ennek ellenére megjelent a helyszínen, a szintén kiérkező rendőrökkel egyeztetve azonban elfogadta a kialkoltatás elhalasztását.

A család tagjainak így most novemberig biztosan lesz fedél a fejük felett, a méltányosságra pedig azért voltak jogosultak, mert a család egyik tagja súlyos betegségben szenved, így a végrehajtási szabály értelmében az ő esetükben erre hivatkozva felfüggeszthető a kilakoltatás – tette hozzá az AVM aktivistája, aki devizás és AVM-es aktivistákkal egészen addig a helyszínen maradt, amíg a végrehajtó ki nem mondta, hogy elmarad a kilakoltatás.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a téli kilakoltatási moratórium április 30-án ért véget, az elmúlt három évben pedig mintegy 10.000 kilakoltatás történt, ami akár 30.000 embert is érinthetett. És ez „csak” a hivatalos statisztikákból kiolvasható szám, a valós azonban még ennél is nagyobb lehet, hiszen például azokról semmit sem tudunk, akiket munkásszállókból, vagy egyéb helyekről lakoltatnak ki.

Az AVM legutóbb legalább azt szerette volna elérni, hogy az Országgyűlés tárgyaljon a gyermekes családok elhelyezés nélküli kilakoltatásának tilalmáról, ám ezt a Fidesz-KDNP képviselői immár ötödik alkalommal is megakadályozták.