Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán szerint „vadászidényt” hirdettek meg barátaira Európában

Ez a cikk több mint 4 éves.

Hivatalosan, sajtókérdésre először reagált Orbán Viktor magyar miniszterelnök a vele közeli viszonyban álló osztrák szabadságpárti alkancellár Heinz-Christian Strache rejtettkamerás botrányára, és lemondására.

A zalaegerszegi önvezető járműveknek készült tesztpálya átadóján a szokásos kampányszlogenek kíséretében Orbán azt mondta:

„osztrák barátaink most nem jöttek, mert ott soron kívüli vadászidényt hirdettek meg”

Ezzel hivatalosan először reflektált arra, hogy az Osztrák Szabadságpárt vezetője és egy kollégája egy magát orosz oligarcha rokonának kiadó nőtől, egy 2017-es rejtett kamerás felvételen azt kérik: szerezzen meg nekik egy nagy osztrák napilapot „úgy, ahogyan azt Orbán Magyarországon tette.”

A reakció azt sejteti, a botrányba Orbán a magyar kormánymédiában már terjedő verzió szerint állt bele, egészen pontosan azt sejtetve, a teljes politikai felfordulás egyszerű összeesküvés bevándorlásellenes szövetségeseinek lejáratására.

Orbán ehhez most is csak annyit tett hozzá, az eset számára azt bizonyítja, mennyire fontos a „politikai stabilitás” megőrzése Magyarországon. Ezenkívül hosszabban szónokolt a „migráció veszélyeiről” és a nemzeti identitás megőrzésének fontosságáról.

Korábban, a hétvégén Havasi Bertalan miniszterelnöki sajtófőnök csak annyit reagált a botrány fejleményeire:

„Strache alkancellár lemondását osztrák belügynek tartjuk, így a kormány nem kívánja kommentálni. Azt pedig több alkalommal világossá tettük, hogy a magyar kormány nem foglalkozik üzleti kérdésekkel, így a médiatulajdonosok döntéseivel sem”

Orbán Viktort ugyanakkor az eredetileg kiszivárgott videórészletek név szerint is említik: a botrányt Magyarországon eredetileg is robbantó Azonnali.hu összefoglalója szerint Strache a magát putyinista orosz pénzember rokonának kiadó nő előtt hosszan áradozott Orbánról, és az őt sajtóügyekben kiszolgáló osztrák üzletemberről, Heinrich Pecináról is, akit Strache szerint Orbán Bécsben rendszeresen látogat.

(HVG)

Címlapkép: MTI/Szigetváry Zsolt