Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Felfüggesztettek egy tanárt, miután diákjai összevetették Salvini törvényét Mussoliniéval

Ez a cikk több mint 4 éves.

A palermói Vittorio Emanuele III középiskola egyik osztályának diákjai készítettek egy videót még januárban, a holokauszt nemzetközi emléknapjára. Ebben Matteo Salvini olasz belügyminiszter biztonsági rendeleteit hasonlították össze Benito Mussolini fasiszta diktátor rasszista törvényeivel.

Előbbi rendelet értelmében legkésőbb hatvan napon belül megszűnik a humanitárius védelem kategóriája Olaszországban, ez azoknak a menekülteknek járt eddig, akiknek nem járt a klasszikus menedékjog. Ezt a rendeletet egy hónappal korábban fogadták el.

A diákok munkáját a hatvanhárom éves Rosa Maria Dell’Aria tanár vezette, akit emiatt az olasz kulturális minisztérium szicíliai tartományi hatósága 15 napra felfüggesztette állásából, fél fizetéssel.

Miután a döntést a politikai ellenzék, és a szakma képviselői is élesen bírálták, a hatóság mégis megvédte azt, kijelentve:

„A rendelet összehasonlítása a származási törvénnyel nem csak Salvinit, de az olasz államot is megsértette.”

Luigi Di Maio, a Salvini pártjával koalícióban kormányzó Öt Csillag Mozgalom vezetője, miniszterelnökhelyettes telefonon szolidaritását fejezte ki a felfüggesztett tanárnőnek, és kijelentette, mihamarabb újfent munkába kell állnia.

Az esetre Matteo Salvini miniszterelnök-helyettes is reagált, miután több ezren vonultak fel Palermóban a felfüggesztett tanárnő melletti szolidaritásból. A szélsőjobboldali belügyminiszter közölte, ő nem tudja, hogy ki rendelte el a felfüggesztést, de aki azt mondja, hogy ő Mussolinivel vagy Hitlerrel egy lapon említhető, az „abszolút elmhebajosnak tűnik neki.”

Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy a Salvini-féle nemzetbiztonsági és migrációs rendelet megalkotásakor tavaly több tízezer ember vonult fel Rómában, hogy tiltakozzanak az idegengyűlölő rendelkezés ellen.

A tüntetést az indivisibili (megoszthatatlan) jelszó alatt szervezték baloldali, rasszizmus-ellenes és antifasiszta csoportok az olasz társadalmon eluralkodó gyűlöletkeltés és rasszizmus ellen, konkrétabban pedig a „Salvini-rendeletnek” keresztelt törvényjavaslat ellen.

Forrás: The Guardian
Címlapkép: MTI/Mónus Márton