Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az osztrák hatóságokkal nyomoztatná ki az MSZP-Párbeszéd Pecina és Orbán közös üzelmeit

Ez a cikk több mint 4 éves.

Az osztrák hatóságokhoz fordul az MSZP-Párbeszéd, hogy Orbán Viktor és a Strache osztrák alkancellár botrányában is érintett korábbi Népszabadság-tulajdonos, Heinrich Pecina közös üzelmeit derítsék fel – jelentette be Ujhelyi István és Tordai Bence hétfői sajtótájékoztatójukon, amelyet a mostani Mediaworks-, illetve korábbi Népszabadság-székház előtt tartottak a Bécsi úton.

Miután biztosra vehető, hogy az Országgyűlés „kétharmados fideszes gépezete”és Polt Péter sem lesz hajlandó kivizsgálni az ügyet, ezért az osztrák hatóságoktól várnak választ a szocialisták azzal kapcsolatban, hogy mire utalt Heinz Christian Strache volt osztrák alkancellár, amikor arra utalt a múlt hét végén nyilvánosságra került titkos, 2017-es videofelvételen, hogy Heinrich Pecina Orbán Viktor kezére játszotta  a magyar sajtó jelentős részét.

Mint Ujhelyi István elmondta, azt szeretnék, ha az osztrák ügyészség felderítené és nyilvánosságra hozná, milyen megegyezések és háttéralkuk segítségével készítette elő Pecina – aki, mint korábban kiderült 2018 januárjában személyesen is találkozott Orbán Viktorral – magyarországi médiaérdekeltségeinek felvásárlását és eladását.

Ujhelyi arról is beszélt, hogy felvették a kapcsolatot az MSZP osztrák testvérpártjával, az SPÖ-vel, akik maguk is ügyészi vizsgálatot követeltek az ügyben.

Mint ismert, a Strache alkancellár lemondását okozó nyilvánosságra került ibizai videofelvételen többek között az is elhangzott, hogy az osztrák politikus a Népszabadságot is felvásárló, majd üzleti okokra hivatkozva bezáró Heinrich Pecina segítségét vette volna igénybe a legnagyobb osztrák bulvárlap felvásárlásához.

„Pecina nagy játékos. A figura 15 évvel ezelőtt elkezdte venni Orbánnak a médiát, mert a németek szabadulni akartak mindentől, mivel mínuszos volt az üzlet.”

– mondja Strache a videófelvételen egy magát orosz oligarchának kiadó nőnek. A volt alkancellár azt is mondta, olyan médiaviszonyokat szeretne Ausztriában, mint amilyenek Magyarországon Orbán Viktor malmára hajtják a vizet.

A sajtótájékoztató teljes hosszában itt tekinthető meg:

 

Címlapkép: Tordai Bence és Ujhelyi István sajtótájékoztatót tart a Mediaworks Bécsi úti székháza előtt 2019 május 20-án. Fotó: Mérce