Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Elsöprő jobboldali győzelem az ausztrál országgyűlési választáson

Ez a cikk több mint 4 éves.

Habár hónapok óta a baloldal várható győzelmét mérték a közvéleménykutatók, és reggel még úgy tűnt az első exit pollok alapján, hogy a Munkáspárt ha szűken is, de legyőzheti a jelenleg kormányzó jobboldali, Liberális/Nemzeti Liberális/Nemzeti pártokból összeálló Koalícióként emlegetett formációt, itthoni idő szerint délutánra nyilvánvalóvá vált, hogy utóbbi elsöprő győzelmet aratott.

Az ausztrál politikai rendszerben, más angolszász rendszerekhez hasonlóan két nagy párt van – jelen esetben egyikük, a Koalíció egy pártszövetség – mellettük pedig marginális szerepet töltenek be kisebb pártok, ezek közül a legjelentősebb a Zöldpárt, mely alapvetően a Munkáspárttal szokott együtt mozogni a parlamenti munkában.

A választáson a korábbiakhoz képest igen fontos kérdés volt a klímaváltozás, mely napjainkra igen komolyan sújtja Ausztráliát, miközben az ország gazdaságában fontos szerepet játszik a szénbányászat, valamint az erre épülő energiatermelés.

Habár egész a legutóbbi időkig nem vette komolyan a kérdést, úgy tűnik, a Koalíció számára elegendő szavazatot biztosított, hogy még ha nem is túl radikálisan, de zászlajára tűzte a témát

– erről korábbi cikkünkben számoltunk be részletesebben. Scott Morrisont, a győztes jobboldali miniszterelnökjelöltet egyébként sokan kritizálják azzal, hogy nem veszi elég komolyan a klímaváltozás kérdését, továbbá azzal, hogy a szénlobbi érdekeit képviseli.

Az ausztrál alsóházban, melynek tagjait választották ma meg, 151 hely sorsáról dönthettek a választók, vagyis 76 fő kell az abszolút többséghez, ez pedig valószínűleg meglesz a Koalíciónak a végleges számítások alapján, azonban amennyiben nem érik el, akkor sem kell aggódniuk, mivel a választás előtt a Zöldpárt kivételével minden kisebb, marginális politikai erő bejelentette hogy a konzervatívokkal tervez együtt szavazni.

Ezt mutatja az is, hogy a Munkáspárt elnöke, a párt miniszterelnök-jelöltje, Bill Shorten már le is mondott tisztségéről, és gratulált Scott Morrison, eddigi és jövőbeli miniszterelnöknek. Shorten leköszönő-beszédében elmondta,

„kemény, időnként mérgező kampányon vagyunk túl, de a versengésnek vége és mindannyiunk felelőssége, hogy tiszteljük az eredményt – az ausztrál emberek akaratát – és egyesítsük a nemzetet”, hozzátéve, „eljön még a mi időnk”.