Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az Átlátszó szerint beutazási tilalmat és vagyonbefagyasztást fontolgat az USA Mészáros Lőrinccel szemben

Ez a cikk több mint 4 éves.

Az Átlátszó és a Wall Street Journal információi szerint előkészületek zajlanak arról az amerikai kormányzatban, hogy szankciókat vessenek ki Mészáros Lőrinc ellen. Az egyik, ha nem a leggazdagabb magyart beutazási tilalommal és az esetlegesen az Egyesült Államokban tartott vagyonelemek befagyasztásával is sújthatják, ha végül érvénybe lépnek a szankciók, amire azonban kevés az esély.

A szankciókat a Globális Magnyitszkij-törvény alapján hozhatnák meg, amely olyan külföldi személyek szankcionálására ad lehetőséget beutazási tilalom és vagyonbefagyasztás elrendelésével, akik korruptak vagy emberijog-sértéseket követtek el. Az Átlátszó szerint felmerült még Tiborcz István és Rogán Antal neve is.

A lapnak két, a miniszterelnökhöz közel álló személy megerősítette azt, hogy Orbán hallott az esetleges szankciókról, egyikük szerint azonban ezekkel távolabb  kerülne egymástól a két ország, pedig az Egyesült Államok most épp közeledni szeretne a magyar kormányhoz.

Kovács Zoltán kormányszóvivő azt nyilatkozta, hogy a szankciókat az amerikai kormányzat és a Kongresszus liberális tagjai erőltetik, Mészárosról pedig azt mondta: „Hogyan lehetne valakit szankciókkal sújtani, aki semmi rosszat nem követett el?”.

Az Átlátszó megkereste az esetleges szankciók meghozatalában illetékes Pénzügyminisztériumot és Külügyminisztériumot is, akik nem erősítették meg és nem is cáfoltak az információkat.

Arra azonban kevés esély van, hogy a szankciók átmennének a Fehér Házon, amely épp próbálna közeledni aktuális gazdasági-politikai érdekeinek megfelelően a magyar félhez.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, Orbán Viktort hétfőn 2010-es megválasztása óta először fogadta Donald Trump amerikai elnök a Fehér Házban, és leginkább energetikai és biztonságpolitikai kérdésekről beszéltek. A találkozót megelőzte Mike Pompeo amerikai külügyminiszter budapesti látogatása, ahol Orbán és Pompeo több különböző megállapodást is kötött, például az amerikai ExxonMobil romániai cseppfolyós gáz kitermelésének exportálásáról, vagy fegyverek vásárlásról.

(Átlátszó)

Címlapkép: Transzparens a Kétfarkú Kutya Párt 2018. március 15-i Békemenetén. / Tóth Fruzsina