Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Vágó Gábor: 90 ezer ember ivóvízellátása van veszélyben Szentendre környékén

Ez a cikk több mint 4 éves.

16 település mintegy 90 ezer lakosának ivóvízellátását biztosítja a Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. Szentendre térségében. Csakhogy a vízbázis szomszédságában olyan, 1997 óta észlelt szennyezett területek találhatóak, amelyek komolyan veszélyeztetik a víz tisztaságát – közölte Vágó Gá bor, az LMP EP-listavezetője mai sajtótájékoztatóján.

A politikus felhívta a figyelmet arra is, hogy a szennyezés okozója egyrészt a volt szovjet laktanya, amelyet a szovjet harckocsizó egység használt, és ahol tisztították és karban tartották a tankokat, másrészt a közelben található írószergyár, ahonnan viszont egy 2002-2003 közt készült kutatás alapján a szennyező anyagok egy része származik.

A szennyezőanyagok közt Vágó szerint olyanok is megtalálhatóak a vízbázissal szomszédos területen, amelyek rákkeltőek, károsítják a központi idegrendszert, máj- és veseműködési zavarokat, vagy éppen bőr- és nyálkahártya irritációt okoznak.

Vágó Gábor arra is felhívta a figyelmet, hogy mindezek ellenére a volt laktanya területét jelenleg tűzoltók használják gyakorlatozásra, a helyszín bizonyos részeit pedig lézerharc játékra alkalmas területté alakították át – ahelyett, hogy a környezeti kármentesítési feladatokat elvégezték volna.

A DMRV Zrt. közleménye a Szentendre Regionális Déli Vízműről szolgáltatott ivóvíz minőségéről úgy fogalmaz:

„A sajtóban megjelentekkel ellentétben a Szentendre Regionális Déli vízbázisról szolgáltatott víz minősége minden szempontból megfelel az ivóvíz minőségi követelményeiről és az ellenőrzés rendjéről szóló 201/2001. (X.25.) Kormány rendelet előírásainak. A kutak és a szolgáltatott víz minőségét Társaságunk rendszeresen ellenőrzi. A szentendrei volt szovjet laktanya és környezetében azonosított szennyező anyagok sem a termelőkutak vizéből, sem a szolgáltatott ivóvízből nem mutathatók ki. A Szentendre Regionális Vízbázis termelőkútjaiból kitermelhető víz minőségét nem fenyegeti közvetlen veszély. Társaságunk mindent megtesz a biztonságos ivóvízellátás és a szolgáltatott ivóvíz minőségének megóvása, és a vízbázis biztonságban tartása érdekében.”

Vágó Gábor azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy a szennyezés térben és időben is fokozatosan terjed, ennek elsődleges oka pedig az, hogy a kormány – bár tud a problémáról – nem tesz ellene semmit.

Érdemes megjegyezni, hogy Szentendre város IV. környezetvédelmi programja (2018-2020) ezzel a témával kapcsolatban elég egyértelműen fogalmaz: „Vízbázis-védelmi szempontból soron kívül felszámolandó szennyeződések (szénhidrogén és egyéb vegyületek) találhatók a Dózsa György lak-tanya területén és a Hungaropen papírgyár egykori telephelyén. A laktanya területen detektált szennyezés mentesítésére az illetékes környezetvédelmi hatóság kötelezte a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóságot, mely 2010. május 17-én benyújtotta a tényfeltárásról készített záródokumentációt.”

Az emberek egészségénél nincs fontosabb – közölte Vágó Gábor, aki szerint most kell cselekedni, hogy ezt a fenyegető helyzetet kezelni lehessen. Az LMP EP-listavezetője szerint Európai Uniós források kellenek a mérgezett területek felszámolására.