Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nyelvvizsga-bizonyítványt küldtek a diákok Orbán Viktornak

Ez a cikk több mint 3 éves.

2014. december 18-án módosította a kormány a felsőoktatási felvételi eljárásról szóló rendeletet, amelyben többek közt az egyetemi felvételi kötelező feltételévé tették a legalább középfokú nyelvvizsga megszerzését.

A Hallgatói Szakszervezet mutatott rá, hogy a módosítás értelmében a 2014-ben regnáló kormány több tagja sem tudta volna megugrani a maguk által felállított lécet, ugyanis egyáltalán nem, vagy csak alapfokú nyelvvizsgájuk van.

Ezzel kapcsolatban azt írták:

„A Hallgatói Szakszervezet ezért — egyrészt, hogy kifejezze sajnálatát, mivel ezek a honatyák 2020. január 1-től már nem tudnak egyetemi képzésre jelentkezni; másrészt, hogy rámutasson arra az álságos gyakorlatra, melynek során a kormánytagok olyan feltételeket szabnak a középiskolások számára, amiknek ők sem felelnek meg — saját készítésű, névre szóló nyelvvizsga bizonyítványt küldött a 2014-es kormány tagjainak.”

A következők számára állítottak ki így bizonyítványt:

  • Fazekas Sándor
  • Hende Csaba
  • Kósa Lajos
  • Orbán Viktor
  • Semjén Zsolt
  • Seszták Miklós
  • Varga Mihály”

A Hallgatói Szakszervezet álláspontja szerint a rendelet „felháborító”. Épp ezért nem csak bizonyítványt küldtek a fideszes politikusoknak, de beszélgetést is szerveznek a tarthatatlan helyzetről, május 15-én, szerdán, 18 órakor.

Az eseményről ide kattintva lehet bővebben olvasni.

Április végén a nyelvvizsga-törvény miatt szervezett tüntetésen a diákok arra kérték Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy 2019. szeptember 1-ig tegye le a középfokú komplex nyelvvizsgát.

Amennyiben ezt nem teljesíti, abban az esetben a diákok népszavazási kezdeményezéssel fognak élni.

Azt nem tudni, hogy a miniszterelnök azóta tett-e lépéseket a bizonyítvány megszerzése érdekében.

A nyelvvizsga-botrányról írt korábbi cikkeink itt érhetőek el.