Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Másodfokon is megsértette a helyi romák jogát Miskolc

Ez a cikk több mint 4 éves.

2018. december 12-én elsőfokon pert nyert a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) a Miskolci Önkormányzattal, a Polgármesteri Hivatallal és a Miskolci Önkormányzati Rendészettel szemben. A szervezetek a városvezetés szegény- és cigányellenes intézkedései miatt indították a pert.

Az elsőfokú ítélet szerint a Miskolci Önkormányzat és a Miskolci Önkormányzati Rendészet (MIÖR) megsértette a miskolci romák emberi méltóságát, egyenlő bánásmódhoz való jogát a szegénytelepeken folytatott razziákkal, és egyéb, a romák elüldözését szolgáló intézkedésekkel, ideértve az önkormányzat és polgármester nyilvános kommunikációját is.

A per indításának előzményeként az alapvető jogok biztosa kimondta, hogy a szegénytelepeken 2011 óta folytatott hatósági razziák jogellenesek. Az ombudsman a gyakorlat beszüntetésére szólította fel az önkormányzatot, ám ezt a felszólítást utóbbi nem vette figyelembe, ezért indult a per.

A Debreceni Ítélőtábla kimondta, hogy a társadalmi feszültség kezelésére az önkormányzat és az állam csak jogállalmi eszközöket használhat. Az Ítélőtábla helybenhagyta az önkormányzatra kirótt 10 millió forintos bírságot és megerősítette, hogy a miskolci roma lakosság megkülönböztetésére és megfélemlítésére  hozott intézkedések súlyosan jogsértőek voltak.

A TASZ hivatalos közeleményében azt írja, hogy

„Nagyon örülünk az ítéletnek, és bízunk benne, hogy a jövőben a miskolci városvezetés a mélyszegénységből fakadó problémákat nem megbélyegző retorikával és rendészeti eszközökkel, hanem megfelelő szociálpolitikai intézkedésekkel fogja kezelni.”

A TASZ-t ügyvédként dr. Hüttl Tivadar és dr. Nónay Gábor, a NEKI-t pedig dr. Ammann Zsuzsa képviselte. Az általuk megnyert per az ország eddigi legnagyobb antidiszkriminációs pere.