Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Fideszes segítséggel maradhatott több ezer tonna építési hulladék a Velencei-tó partján

Ez a cikk több mint 4 éves.

Egy, az Átlátszó birtokába jutott hangfelvétel tanúsága szerint Koszti András, Velence fideszes polgármestere egy pártgyűlésen arról beszélt, hogy egy általa „fideszesnek” nevezett környezetvédelmi vezető közbenjárására maradhatott a Velencei-tó partján több ezer tonna veszélyes építési hulladék.

Az állítólagos „fideszes segítség” azért lehetett hasznos Velence önkormányzata számára, mert azzal, hogy a Koszti által nevesített Dr. Zay Andrea regionális zöldhatósági vezető elérte, hogy csak helyben kell rekultiválni – azaz újraművelni, újbóli hasznosításra alkalmassá tenni – 50-70 cm mélyen a talajt, s nem kellett elszállítani a szennyezett anyagot az érintett területről, több százmilliós kiadástól sikerült megkímélni a város kasszáját.

Az ominózus hangfelvételen erről beszél Koszti András is:

„Hiszen mindenki tudja, hogy az autópálya építésnél oda pakoltak mindent, a vasútépítésnél oda pakoltak mindent. (…) Azt sikerült elérni, hogy 50-70 centi mélyen lett a teljes talaj a helyszínen rekultiválva. Tehát nem kellett elszállítani, ez óriási költségmegtakarítás, és nem 6-9 méterre kellett lemenni, hanem csak 50-70 centire. (…) De még egyszer mondom, ha nem Dr. Zay Andrea van ott, aki fideszes, aki támogatott ebben minket, akinek nagyon hálásak voltunk egyébként, akkor nem közel 30 millióba került volna, hanem több mint 300 millióba.”

Az Átlátszó felidézi, hogy Velence korábbi, független polgármestere, Oláhné Surányi Ágnes még 2009-ben járult hozzá ahhoz, hogy építési hulladékot terítsenek a tó közelébe, amely a Székesfehérvár-Tárnok közötti vasúti pályarekonstrukciós munkákból származott. Az akkori hírek szerint több ezer köbméter hulladékot, betondarabokat, vasúti ágyazat kövével kevert földet, valamint gázolajjal szennyezett textíliát raktak le a tó partjához közel.

Az érintett terület egyébként  az egyik helyszíne az EFOTT fesztiválnak, melyen a szervezők közlése szerint évről évre százezres publikum vesz részt.

A szennyezés miatt annak idején a Levegő Munkacsoport tett feljelentést, s a zöldhatóság értesítése nyomán elsőként a Fejér Megyei Hírlap számolt be róla. Eszerint több ezer köbméter hulladékot, betondarabokat, vasúti ágyazat kövével kevert földet, valamint gázolajjal szennyezett textíliát raktak le a tó partjához közel. A feljelentések nyomán évekig tartó pereskedés kezdődött, végül két cégnek kellett összesen több mint félmilliárdos bírságot fizetnie, de Velence önkormányzata is pervesztes lett az ügyben, ez utóbbi pervesztés került volna 300 millióba a hangfelvételen hallható mondatok alapján.

Az egykori hulladéklerakó mellől jelentkezett be szerdán élőben Vágó Gábor, az LMP EP-listavezetője, elmondása szerint a tó partján a felületesen rekultivált részek mellett olyan területekre is bukkantak a helyszínen, ahol kilátszottak a földből az egykor odahordott törmelékdarabok.

(Átlátszó)