Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Elegük lett az Uber és a Lyft sofőrjeinek, 24 órán keresztül nem szállítottak utasokat

Ez a cikk több mint 4 éves.

Szerdán az Uber, a Lyft és más online fuvarrendelő alkalmazások sofőrjei is sztrájkba léptek, s a felhasználókat is arra kérték, mellőzzék az alkalmazások használatát a nap során – számolt be róla a Guardian és a Vox.

Az Uber pénteken debütál az amerikai tőzsdén, várhatóan minden idők harmadik legértékesebb belépő cégeként, a sofőrök tudatosan időzítették a munkabeszüntetést így, tudatni akarták a vezetőkkel, hogy nagyon nem elégedettek a körülményekkel.

A sofőrök tömeges munkabeszüntetése azért is jelentős, mert a „hakni gazdaságban” (gig economy) dolgozók szervezték meg magukat, akik jellemzően megbízásról-megbízásra dolgoznak, nem a hagyományos munkaviszonyban, így a munkajogok többségét sem élvezik, szakszervezetbe sem tömörülhetnek és munkakörülményeik prekár, kiszámíthatatlan élethelyzetet eredményeznek számukra.

Az akciót, amihez sok amerikai és angol városból, de világszerte is csatlakoztak, egy los angeles-i, sofőröket tömörítő csoport hirdette meg. Sokan tiltakoztak Los Angeles, New York, San Diego, Philadelphia városokban, de Sao Pauloban, Sydneyben, Dél-Afrikában és Nigériában is sztrájkoltak sofőrök.

A követelések, bár egyes pontokban városonként eltérhetnek egymástól, általánosságban tartalmazták, hogy

  • csökkenjen az Ubert illető jutalék a fuvarok után
  • biztosítva legyen a sofőröknek a fizetett, pár óránkénti pihenőidő
  • és legyen garantált minimum órabér.

De a new york-i sofőrök például azt kérik, legyen vége a váratlak profil-deaktiválásoknak és lehessen fellebbezni a döntések ellen.

A sztrájk egyik szervezője szerint az egyesült államokbeli szakszervezetek legtöbbje támogatja a tiltakozást. Ő egyébként közel egy évig dolgozott az Ubernél, mielőtt úgy döntött, hogy eladja a kocsiját mert nem tudott megélni a keresett pénzből.

De mások is hasonló tapasztalatokról számoltak be. A dolgozókat kizsákmányolják ezek a cégek, a kormányzat pedig egyelőre nem tesz semmit azért, hogy megvédje őket – mondta el egy másik ember, aki két évig dolgozott a területen.

A nap folyamán Jeremy Corbyn, a brit Munkáspárt vezetője is támogatásáról biztosította a sofőröket. Mint közösségi oldalán írta, „nem megengedhető, hogy az Uber milliókat fizessen ki a felsővezetőinek, miközben alkalmazottainak nem fizet tisztességes bért és nem tiszteli a munkavállalói jogaikat”.

Az Uber a sztrájkra úgy reagált, hogy tudják, hogy nem lehetnek sikeresek a sofőrjeik nélkül, ezért tovább fognak dolgozni azon, hogy javítani tudják a náluk dolgozók tapasztalatait.

Az Uber Magyarországról is elérhető volt (kb. 1200 sofőrrel), a cég azonban 2016 júliusában megszüntette szolgáltatását az országban, mert nem tudnak eleget tenni az új taxistörvénynek, amit a taxisok Uber elleni tiltakozásának az eredményeképp hozott a parlament.