Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Több ezren vonultak fel Glasgow utcáin a skót függetlenségért

Ez a cikk több mint 4 éves.

A „Mindenki egy transzparens mögött” eseményének felhívására több ezer ember ment ki Glasgow utcáira, hogy kifejezze támogatását a skót függetlenség mellett. A menetet egy skót dudás banda vezette, a tömegben pedig rengeteg EU-s és skót nemzeti zászló tűnt fel.

Fotó: Twitter / @AaronAdma66

A hangulat a Guardian beszámolója szerint „karneváli” volt, többen kutyát sétáltatva, vagy az egész családdal csatlakoztak a vonuláshoz.

A légkör a brexit miatt vált újra feszültté, s finoman szólva az sem segített a helyzeten, hogy a brit parlament nem tudott semmilyen kimenetel végrehajtásához felhatalmazást adni a kormánynak, míg utóbbi egy, a többség által elfogadható szcenáriót sem tudott bemutatni.

Végül idén április végén Nicola Sturgeon, Skócia első minisztere bejelentette, amennyiben a brexit valóban megtörténik, a skótoknak joguk van ismét dönteni országuk függetlenségéről, emiatt 2021 májusa előtt ki kell írni az új függetlenségi népszavazást.

A lépést azzal indokolta, hogy a brexitnek várhatóan olyan katasztrofális gazdasági hatásai lennének Skóciára, és a brit kormány hozzáállása a kérdéshez oly kaotikus, hogy a skótoknak újra meg kell adni a lehetőséget hogy döntsenek az elszakadásról.

A glasgow-i demonstráció egy tüntetéssorozatnak a része, amely több városon át végül Edinburghban fog véget érni október ötödikén egy közös megmozdulással.

A Skót Nemzeti Párt pedig eközben készül az európai parlamenti választásokra, és a felmérések szerint Skócia 6 képviselői helyéből akár 3-at vagy 4-et is elvihetnek a Konzervatívok és a Munkáspárt kárára. Az üzenetük ugyanis egyértelmű: igent mondanak Európára és nemet a brexitre.

(Guardian)

Címlapkép: Twitter / @AaronAdma66