Eredmények 99,98%-os feldolgozottságnál

52,26%
16,21%
9,90%
6,67%
6,42%
Szerzett mandátumot:
Fidesz: 13 (52,26%)
DK: 4 (16,21%)
Momentum: 2 (9,90%)
MSZP-P: 1 (6,67%)
Jobbik: 1 (6,42%)
Nem szerzett mandátumot:
Mi Hazánk: 3,32%
MKKP: 2,62%
LMP: 2,18%

Több ezren vonultak fel Glasgow utcáin a skót függetlenségért

A „Mindenki egy transzparens mögött” eseményének felhívására több ezer ember ment ki Glasgow utcáira, hogy kifejezze támogatását a skót függetlenség mellett. A menetet egy skót dudás banda vezette, a tömegben pedig rengeteg EU-s és skót nemzeti zászló tűnt fel.

Fotó: Twitter / @AaronAdma66

A hangulat a Guardian beszámolója szerint „karneváli” volt, többen kutyát sétáltatva, vagy az egész családdal csatlakoztak a vonuláshoz.

A légkör a brexit miatt vált újra feszültté, s finoman szólva az sem segített a helyzeten, hogy a brit parlament nem tudott semmilyen kimenetel végrehajtásához felhatalmazást adni a kormánynak, míg utóbbi egy, a többség által elfogadható szcenáriót sem tudott bemutatni.

Végül idén április végén Nicola Sturgeon, Skócia első minisztere bejelentette, amennyiben a brexit valóban megtörténik, a skótoknak joguk van ismét dönteni országuk függetlenségéről, emiatt 2021 májusa előtt ki kell írni az új függetlenségi népszavazást.

A lépést azzal indokolta, hogy a brexitnek várhatóan olyan katasztrofális gazdasági hatásai lennének Skóciára, és a brit kormány hozzáállása a kérdéshez oly kaotikus, hogy a skótoknak újra meg kell adni a lehetőséget hogy döntsenek az elszakadásról.

A glasgow-i demonstráció egy tüntetéssorozatnak a része, amely több városon át végül Edinburghban fog véget érni október ötödikén egy közös megmozdulással.

A Skót Nemzeti Párt pedig eközben készül az európai parlamenti választásokra, és a felmérések szerint Skócia 6 képviselői helyéből akár 3-at vagy 4-et is elvihetnek a Konzervatívok és a Munkáspárt kárára. Az üzenetük ugyanis egyértelmű: igent mondanak Európára és nemet a brexitre.

(Guardian)

Címlapkép: Twitter / @AaronAdma66
Olvass tovább!