Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az EU-párti balos jelölt az esélyes az észak-macedón elnökválasztáson

Ez a cikk több mint 4 éves.

Vasárnap tartották Észak-Macedóniában az elnökválasztás második fordulóját,  a szavazásra jogosult 1,8 millió szavazónak a 44.53% százaléka adta le szavazatát, ami éppen, hogy több, mint a helyi törvényekben megszabott minimum 40 százalék.

A választás első fordulója is elég nehézkesen lett érvényes áprilisban, ekkor a szavazásra jogosultaknak csak 41,8 százaléka adott le érvényes szavazatot.

A két megmaradt jelölt Sztevo Pendarovszki és Gordana Sziljanovszka voltak. Hivatalos eredmény hétfőre várható, de a felmérések szerint 56.9 százalékkal nyerhet Pendarovszki, míg ellenfele a szavazatok 39,6 százalékára számíthat.

Pendarovszki, aki alig pár ezer szavazattal nyerte az első fordulót, a kormányzó Szociáldemokrata Unió (SDSM) és az Albán Demokratikus Unió az Integrációért (DUI) jelöltje.

Pendarovszki az országban jelenleg forró témának számító EU- illetve NATO-barátság kérdésében egyértelműen a nyugati politikai-katonai szövetségekhez való csatlakozás mellett áll, támogatva Zoran Zajev szociáldemokrata miniszterelnököt.

A jelölt támogatja a szociáldemokraták tavalyi, történelminek számító megállapodását Görögországgal, amelyben a két ország több évtizedes vita után megállapodott a balkáni állam nevének Macedóniáról Észak-Macedóniára történő változtatásában. Ezzel elhárult a legfontosabb elvi akadály, amely az ország euro-atlanti csatlakozása előtt állt.

A másik jelölt, Gordana Sziljanovszka, az ellenzék vezető pártjának számító jobboldali, nacionalista Belső Macedón Forradalmi Szervezet – Demokratikus Párt a Macedón Nemzeti Egységért (VMRO-DPMNE) támogat.

Sziljanovszka alapvetően nyugatbarátnak titulálja magát, ennek ellenére nem támogatja az ország nemzetközileg üdvözölt névváltoztatását. Ettől függetlenül ígéretet tett rá, hogy a döntést tiszteletben fogja tartani, bár azt megalázónak és alkotmányellenesnek tartja.

forrás: balkaninsight.com, balkaneu.com; euronews.com