Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Elkerülhetetlen a tandíjemelés a Corvinuson a volt rektor szerint

Ez a cikk több mint 4 éves.

Mészáros Tamás, az intézmény volt rektora a Népszavának adott interjújában a Corvinus Egyetemet érintő változásokról beszélt.

Mészáros bizakodó a változtatásokkal kapcsolatban, szerinte szabadabb hely lehet az egyetem, ha az állam kivonul belőle, s egyben kedvezményezett is, amelynek több lehetősége van, mint a többi, állami egyetemnek.

Arra, hogy miért a Corvinus kerülhet ebbe a kedvezményezett helyzetbe, az egyetem mérete mellett Mészáros megemlíti az oktatási intézmény és a kormányzat „felhőtlen” kapcsolatát is.

A felállított kuratórium testületét „Corvinus-barátnak” tartja, Hernádi Zsolt Mol-vezér például szerinte megfelelő ember az élére, mert az egyetem és a Rajk szakkollégium diákja volt, de ott van Chikán Attila is, aki ezer szállal kötődik az egyetemhez. Bár hozzáteszi, „én elegánsabb lépésnek tartottam volna, ha a tagok megválasztása úgy történik, hogy mondjuk két tagot az egyetem, kettőt a miniszter, egyet pedig a diákönkormányzat javasol”.

Sok kérdés megválaszolatlan jelenleg szerinte az intézmény jövőjét illetően:

„nem látjuk még biztosan, pontosan milyen változtatásokat akar a kuratórium. Hogyan, milyen módon érjük el a céljainkat? Lesz-e nagyobb együttműködés a karok között? Kell-e új intézeteket létrehozni? Másképp akarunk-e a vállalati szférával együttműködni?”

Most azonban úgy gondolja, nem fog háttérbe szorulni a társadalomtudományos képzés az egyetemen, amely többször is felmerült korábban. A tandíjról pedig azt mondta, előbb, utóbb elkerülhetetlen lesz annak az emelése, hiszen a cél az, hogy több külföldi, és több jobb képességű diák válassza az egyetemet, és úgy tűnik, már most is van tartós kereslet a Corvinus iránt. Ugyanakkor azt határozottan ellenzi, ha az a szegényebb rétegekből származó, de tehetséges fiatalok kiszorulásához vezet.

Korábban többször is írtunk már róla, hogy az egyetem 2019 júliusától kerül alapítványi tulajdonba. A Corvinus privatizációja kapcsán a leggyakrabban felmerült kritikák arra vonatkoztak, hogy a változtatások után jelentősen kevesebb hallgató tanulhat térítésmentesen az egyetemen, illetve kiszolgáltatottabbá válnak az oktatók és egyetemi dolgozók is. A kapcsolódó cikkeink itt érhetők el.

(Népszava)

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán