Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Súlyos pofont kapott a két nagy brit párt az angliai helyi választásokon

Ez a cikk több mint 4 éves.

Kifejezetten alacsony részvétel mellett mindkét, hagyományos nagy párt komoly veszteségeket könyvelhetett el a tegnap tartott angliai helyi választásokon. A 128 egyesített körzeti, megyei és városi tanácsban, főleg Közép-Angliában és délnyugaton, megtartott helyi választásokon a Konzervatív Párt érzékeny veszteségeket szenvedett, 1158 tanácsnokát váltották le a több mint 4000-ből, ezzel pedig visszafordították 2015-ös előretörésüket.

Ugyanakkor a választások előtt keményen kampányoló Jeremy Corbyn-féle Munkáspártot is keményen megbüntették a szavazóik: nem hogy előtetörni nem tudtak, de 100 tanácsnokot még  a siralmas konzervatív eredmények ellenére is elvesztettek, és olyan, régi munkáspárti bázisokon vesztették el önkormányzati többségüket, mint Sunderland, Hartlepool, Wirral, vagy éppen a Dennis Skinner rangidős munkáspárti képviselő körzetébe tartozó egykori bányaváros, Bolsover.

A tegnapi választás legnagyobb nyertesei kétségkívül a Liberális Demokraták voltak. Főleg a konzervatívok hagyományos dél-angliai bázisain (Bath, Devoni körzetek, Somerset) sikerült nagyon sok helyi tanácsnokot szerezniük, de északon és az ország középső részében is az alacsony részvétel mellett megtartott választás győztesei voltak, és a Munkáspártot is megszorongatták olyan helyeken mint a nagyon nagy részben a Brexitre szavazó Sunderland.

A veterán politikus, Sir Vince Cable által vezetett LibDemek 2003 óta nem látott sikert értek el, összesen 583 új tanácsnoki helyet és a szavazatok 19 %-át szerezték meg. A nagyon meggyengült Toryk és a Munkáspárt is 28-28%-ot voltak csupán képesek hozni.

Az eredményeket a brit média és a pártok főbb képviselői is a Brexitet ellenző angolok óriási protest-szavazatának tudta be. Theresa May a megsemmisítő helyi választási eredmény után úgy nyilatkozott „megpróbálják minél előbb rendezni az EU-val a Brexit ügyét.”

A walesi konzervatívok előtt tartott nyilvános beszédét azonban egy helyi kormánypárti képviselő közbekiabálása szakította meg, aki immár a Konzervatívok többségének elégedetlenségét fejezte ki, amikor nyíltan megkérdezte Mayt:

„Mikor mondasz már le végre?!?”

Valójában a kataszutrofális vereséget May-en kívül már a legtöbb Tory vezető elismerte. A párt elnöke, John Pickles azt mondta társainak, a szavazás kimenetele olyan rossz volt, hogy felmerül egy második, a Brexitről tartott megerősítő népszavazás kérdése is. A párt többsége azonban ha ezt nem is, de May mielőbbi távozását követeli az ez irányú nyomás minden eddiginél nagyobb.

A Liberális Demokraták az egyetlen parlamenti párt Londonban, akik a Brexit óta következetesen kiálltak a második népszavazás ötlete mellett, és azt akarják elérni, hogy az ország leállítsa a Brexitet és az EU-ban maradjon, akár szavazás erősíti ezt meg, akár csak az 50-es cikkely visszavonásával érik el végül.

Mindezt azonban mind a konzervatívok döntő többsége, mind pedig Jeremy Corbyn baloldali munkáspárti blokkja eddig a népakaratra hivatkozva ellenezte.

Az előző liberális vezető, Tim Farron 2017-es sikertelensége okán már lemondott, és most – szinte reménytelennek látva a második népszavazás ügyét – Vince Cable is ezt tervezte, de a mai, kiugró eredmények után ebbéli elhatározását megváltoztatta.

Cable az egyik nagy liberális győzelem helyszínén az essexi Chelmsfordban úgy fogalmazott:

„A mai eredmények fantasztikusak! Senkinek ne legyen kétsége: minden ránk leadott szavazat egy szavazat volt, amely elutasítja a Brexitet! Sikerre visszük ügyünket, az egyetlen tisztán maradáspárti politikai erőként.”

Bajba került viszont az eddig sem a Brexit, sem pedig az Eu-ban maradás mellett egyértelműen hitet nem tevő Jeremy Corbyn. A kampányban rengeteg energiát ölt ugyan a Munkáspárt, de mivel 2017-es szavazóinak egyharmada a Brexitet támogatta, kétharmaduk pedig a maradást, a témát megpróbálták kerülni, a helyi közlekedés, a fokozódó megszorítások okozta nyomor és a helyi szocializmus és demokrácia kérdéseire fókuszálva.

A Brexit témája azonban uralta a mezőnyt, így rengeteg ember fordult el mind a Torkytól – akik szinte kampányolni sem mertek Theresa May többször elutasított megegyezése után – mind pedig a témát ugyancsak kerülő Munkáspárttól.

A szavazás után az eddig kifejezetten a Brexit előnyeire fókuszáló John McDonnell szocialista árnyék-pénzügyminiszter úgy reagált: a szavazók üzenetet küldtek nekünk, azt követelik, minél előbb oldjuk meg a kérdést. Az üzenetet meghallottuk!

Corbyn hasonlóan reagált Facebook-oldalán, elismerve hogy a Brexit bizonyult a legfőbb kampánytémának a választásokon. Nem ígért azonban markáns maradáspárti fordulatot reakciójában, csak azt, hogy a közte és May miniszterelnök között, az EU elé októberig terjesztendő új megegyezésről folyó tárgyalásokat felgyorsítják majd.

Elemzők, és a helyi ügyekben járatos északi képviselők is felhívták a gyorsabb reakciókra válaszul arra a figyelmet, az ugyancsak több mint száz helyet nyerő, és ugyancsak markánsan Brexit-ellenes angol Zöldekre és a Liberális Demokratákra most leadott szavazatok nem feltétlenül jelentenek mindenhol maradáspárti véleményt, hiszen a rájuk és a számos független tanácsnokra leadott voksok alapvetően a két nagy párttal szemben kialakult szimpla ellenszenvet, elutasítást ugyanúgy tükrözhetik, ráaádsul a szélsőjobb most a helyi tanácsi helyekért Sunderland kivételével el sem indult.

Kétségtelen hogy a tegnapi választási nap legfőbb vesztesei a Brexit-fiaskóban felőrlődő Konzervatívok, ugyanakkor tiszta az is, a szavazók többsége egyre inkább elutasítja Corbyn se hús-se hal politikai taktikáját a britek EU-ból való kilépésével kapcsolatban.

A szavazásoknak ezzel azonban Nagy-Britanniában nincsen vége: május vagy június folyamán ugyanis, az elmaradt Brexit-megállapodás miatt a szigetországban EP-választásokra is sor kerül majd.

Sajid Javid belügyminiszter ezzel kapcsolatban már csak annyit tudott mondani a Toryknak: készüljenek a még mostaninál is siralmasabb szereplésre az ott már induló, Nigel Farage-féle Brexit Párttal szemben.

(The Guardian)