Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Spontán piacozás” szerveződött a civilek vásárcsarnoki kitiltására válaszul

Ez a cikk több mint 4 éves.

Spontán piacozást szerveződik arra válaszul, hogy, amint az tegnap nyilvánossá vált, a budapesti vásárcsarnokokat üzemeltető, önkormányzati Csarnok és Piac Igazgatóság mindenféle rendezvényt kitiltott a piacok területéről az „idei választásokra hivatkozva”.

A Mindspace nevű civil szervezet kisiparos vásárokat, változatos programokat, piaci reggeliket és fotókiállításokat is szervezett eddig a Rákóczi téri csarnokban. A döntésre reagálva tegnap közölték, törlik a piactérre szervezett eseményeiket a döntés után, ugyanakkor alternatív megoldásokkal készülnek a felmerült helyzet megoldására.

Ma pedig egy Facebook-esemény is megjelent, amelyben a szervező csakazértis a piacon kíván majd politizálni, lángosozni és zöldségeket vásárolni a kitiltás után, holnap délután 3-tól, ehhez pedig minden csatlakozó érdeklődőt szívesen lát.

Mint írja:

„Csütörtökön szerintem elmegyek zöldségeket, termelői gyümölcslevet és kézműves sajtot venni a Rákóczi csarnokba, talán bedobok előtte egy lángost a Spar mellett, és megnézem, van-e a füstölt tofu a sarki kínaiban. Mindeközben csak politikáról akarok minden szembejövővel beszélgetni.  Aki úgy érzi, neki sincs piacozás aktuálpolitikai diskurzus nélkül, csatlakozzon!”

A Facebook számai szerint 136-an jelezték, ők is mennek majd politizálni és piacozni, további 910 ember pedig érdeklődik az esemény iránt.

A bejelentés után be is linkelte az előzményeket, nevezetesen az Index piaci rendezvények betiltásáról szóló hírcikkét.

Az esemény mögött hivatalosan tehát nem a Mindspace áll, ők korábban amúgy is azt ígérték, az új szabályozást betartva, a piac területén kívül folytatják majd tevékenységüket:

Frissítés (11:00):

„A szervezés költői túlzás, csináltam egy eventet, ami abszurditásában rávilágít arra, hogy milyen nevetséges egy alulról jövő közösségi kezdeményezést betiltani azért, mert még a végén politikáról beszélnek ott az emberek, eléggé felbasztam magam ezen tegnap. De nem lesznek beszédek, nem lesz menetrend, ez nem egy esemény, inkább csak egy emlékeztető, hogy még lehet bárhol bárkivel politikáról szabadon és nyilvánosan beszélni, bár sokan már most is rettegnek véleményt nyilvánítani, ami szomorú.„ 

– mondta Kocsis András, az esemény létrehozója.