Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Új, független, közösségi finanszírozású lap indítását tervezik Debrecenben

Ez a cikk több mint 4 éves.

Előfizetőket toboroz Debreciner nevű új, debreceni helyi hírportálja elindításához Porcsin Zsolt, a Debreciner szerkesztőségének vezetője – adta hírül a Szabad Pécs. Hogy hogyan lehet egy még el nem indult lapnak szerkesztősége, annak pedig vezetője? Az alábbiakból kiderül.

Mint a elofizetes.debreciner.hu oldalon írja Porcsin,

„A Debreciner közel tíz éve tűnt fel a közösségi hálón egy olyan fórumként, ahol arról is el lehetett beszélgetni, amiről máshol kevéssé.”

Hozzáteszi, 2018 nyarán döntöttek úgy hogy közösségük, melyben debreceniek, régióbeliek, valamint messze vándoroltak, külföldön élő tagok is vannak, újságot szeretne indítani, és immár félezer potenciális előfizetőjük van – ezt a számot kívánják mostani kampányukkal megsokszorozni.

A beharangozó szerint Debreciner cikkei miután a portál elindult részben ingyenesen elérhetőek  lesznek, azonban lesznek olyan többlettartalmak, melyekhez csupán azon olvasóik férhetnek hozzá, akik havi ezer forint értékben előfizetnek az újságra.

Vagyis paywall-lal védett prémium tartalmakat is terveznek előállítani, ahogy azt már több hazai és külföldi internetes portál is gyakorolja, emellett

a Debreciner a Mércéhez hasonlóan az olvasóiból kívánja magát eltartani.

Ahogy honlapjukon írják,

„Újságot indítunk együtt: újságolvasók és újságírók. Visszatérünk a jól bevált, évszázados előfizetési módszerhez, azt ötvözzük a digitális média kínálta megannyi lehetőséggel. Igen, olvasóink előfizetéseire számítunk, hiszen csak azok tarthatják életben a Debrecinert. Így tudjuk együtt garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak az olvasó.”

Öndefiníciójuk szerint regionális lap lesznek, mely segít az embereknek eligazodni a tágabb világban is, emellett lehetőséget nyújtanak olyan embereknek és véleményeknek a megjelenésre, akiknek és amelyeknek más felületeken nem lenne lehetőségük – emellett kiállnak a társadalom peremére szorultak mellett, miközben a demokrácia és a független újságírás értékeit képviselik.

Porcsin nem most kezdte az újságíró szakmát, és többször is eltávolították már pozíciójából a Fidesszel szembeni konfliktusai miatt.

Egy időben a debreceni megyei lap, a Hajdú-bihari Napló főszerkesztője volt, azonban annyira elmérgesedett viszonya az akkori városvezetéssel – Kósa Lajos polgármesterrel, aki mellesleg iskolai osztálytársa volt – hogy távozni kényszerült, habár a hivatalos indoklás természetesen nem ez volt.

Ezután alapította a debreceni vagy.hu portált – mely jelenleg nem üzemel – majd a Heves Megyei Hírlap és a szolnoki Új Néplap felelős szerkesztője volt, mindkét lap az Axel-Springer-féle Mediaworkshöz tartozik, akár annak idején a Népszabadság is – nem meglepő módon a Mediaworkstől is távoznia kellett, miután átvette a laphálózatot a Fidesz.

via Szabad Pécs / Debreciner