Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egytől öt évig terjedő börtönnel fenyegetik Fekete-Győr Andrást

Ez a cikk több mint 2 éves.

A Központi Nyomozó Főügyészség épülete előtt tartott sajtótájékoztatót hétfőn délelőtt Fekete-Győr András, a Momentum elnöke, mivel a decemberi tüntetések alatt történt események miatt jelenleg börtönnel fenyegeti az ügyészség.

Fekete-Győr az egyik rabszolgatörvény-ellenes tüntetésen – a Momentum szinte védjegyének számító – füstgyertyás akció során egy ilyen eszközt a rendőrsorfal mögé dobott, emiatt az ügyészség azzal vádolja, hogy az okozott füsttel zavarta a rendőrök látását és szaglását.

Ennek megfelelően egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatják.

Fekete-Győr a sajtótájékoztatón elmondta,

„a mai napon vallomást tettem az ellenem folyó koncepciós büntetőeljárásban, egytől öt évig terjedő börtönnel fenyegetnek azért, mert egy játékboltban kapható, pár grammos füstölőt célzottan a rendőrsorfal mögé ejtettem a decemberi tüntetéssorozat egyik tüntetésén.”

Fekete-Győr kifejtette, két videó valamint három rendőri vallomás alapján vádolják, azonban ezekből szerinte kiderül, hogy neki valamint ügyvédjének van igaza, miszerint nem akadályozta a rendőrök látását és szaglását.

Fekete-Győr szerint Orbán Viktor és kormánya így akarja őt ellehetetleníteni, majd felsorolt olyan ügyeket, melyekkel foglalkozhatna az ügyészség az övé helyett.

„Gondoljunk itt Tiborcz István eliosos bűncselekményeire, gondoljunk itt Rogán Antal ingatlan-bűncselekményeire, Orbán Ráhel szállodáira, az összes EU-s közbeszerzéssel kapcsolatos visszaélésre”.

Ezután elmondta, mikor majd kormányra kerülnek a Momentummal, ezeket a kérdéseket független ügyészséggel fogják kivizsgáltatni, majd felsorolt olyan problémákat, melyek ellen fellépnének, például az egészségügy, oktatás, alacsony keresetek társadalom jelentős részét érintő kérdéseit.

A Momentum elnöke szakmaiatlansággal vádolta az ügyészséget, mivel szerinte „számára teljesen ismeretlen blogokról” tájékozódtak, és a Fidesz érdekében folytat koncepciós eljárást vele szemben – ugyanakkor a katonai ügyész munkáját elismerte, mivel szerinte az megfelelt az elvárásoknak.

Fekete-Győr ügyvédje, Rajmond Balázs elmondta,

„Fekete-Győr Andrást az ügyészség sem vádolja, illetve gyanúsítja azzal, (…) hogy bármilyen hivatalos személyt, rendőrt megdobott volna. A gyanúsítás mindössze azt tartalmazza, hogy az intézkedő rendőrsorfal mellé dobott füstkeltő eszközt.”

Ezután kifejtette, álláspontja szerint nem állja meg a helyét a hivatalos személy elleni erőszak tényállása, mivel ügyvédi véleménye szerint a bizonyítékok az ő oldalukon állnak, így ejtetni szeretnék az ügyet – magyarán mint jogász, nem gondolja hogy egytől öt évig terjedő szabadságvesztésre ítéljék a Momentum elnökét.

Mindeközben Szarvas Koppány Bendegúzt, a Momentum tagját, a Demokratikus Koalíció ifjúsági tagozatának volt elnökét, valamint Donáth Annát, illetve a párt EP-listavezetőjét, Cseh Katalint is hatósági személy elleni erőszakkal vádolják.

Cseh és Donáth ügyében Fekete-Győr nem kívánt részletesebben nyilatkozni, annyit mondott, jelenleg nyomozati szakaszban járnak az ügyek, Szarvas ügyéről pedig a HVG számolt be részletesebben.

E szerint a december 12-i és 13-i tüntetéseken ismeretlen tárgyakat dobott a rendőrsorfal felé, valamint füstkeltő eszközöket gyújtott meg, ezzel akadályozva a rendőrök látását és légzését, emellett

a rendőrség szerint kapszacinoid tartalmú könnygázt fújt a rendőrökre, továbbá egy szikrázó tárggyal is megdobta őket.

A Momentum volt képviselőjelöltje a gyanúsítás ellen panasszal élt, és a HVG információi szerint tanúvallomást nem tett. Amennyiben bűnösnek találják, őt is egytől öt évig terjedő börtönnel sújthatják.

Címlapkép: Markoszov Szergej / Mérce