Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Whatsapp blokkolja a Podemost

Ez a cikk több mint 3 éves.

Napokkal a vasárnapi előrehozott spanyol parlamenti választások előtt blokkolja a Facebook-kézben lévő Whatsapp a rendszerkritikus Podemos párt kommunikációját.

Ezt a cikket a Balra át! blogról vettük át.

A Balra át! egy magyar fiatalok által indított közéleti blog, mely elkötelezett az igazságosság, egyenlőség és a szociáldemokrata értékek mellett.

A blogot itt éritek el, de Facebook oldala is van, itt.

A párt fiókja érdekes módon egy nappal a spanyol köztévén folytatott vita után került letiltásra. Itt egyébként Pablo Iglesias, a Podemos jelöltje leginkább a szociális jogokról és garanciáinak hiányáról beszélt, majd szembesítette a jobbközép Citizens jelöltjét és országgyűlési képviselőjét, Albert Riverát azzal, hogy rendre az ellenkezőjét kommunikálja a saját szavazóival, mint amit aztán valójában tesz, hiszen azt is megígérte már egyszer, hogy nem fogja támogatni Mariano Rajoy-t a miniszterelnökség megszerzésében.

Kép: Balra Át

A vita utáni napon, amikor a Podemos csatornáit letiltotta a Whatsapp, Juanma del Olmo, a párt kommunikációs igazgatója jelentette az esetet.

Elmondása szerint 15 napja hozták létre a Whatsapp fiókot szimpatizánsaik kérésére, akik máshol nem tudtak volna a párttal közvetlenül kommunikálni. A párt bármiféle magyarázat nélkül, annak ellenére került letiltásra, hogy mindvégig betartották a felhasználási feltételeket.

Napokkal a választások előtt, éppen akkor, amikor a legtöbben döntenek szavazatuk sorsáról, a Podemos legalább 50.000 követőjével vesztette így el a kapcsolatot.

A Whatsapp semmitmondó sablonközleményében reagált az esetre annyit, hogy minden Whatsapp felhasználó esetében ugyanazok a felhasználási feltételek, a Podemos letiltásának okát azonban semmivel nem indokolta.
A többi párt is használja egyébként a szimpatizánsaikkal való kapcsolattartásra az alkalmazást, mégsem kerültek letiltásra.

A Podemos álláspontja szerint ezzel politikailag diszkriminálták őket a finishben, erre a kormánypárt az El Pais napilapnak azt nyilatkozta, hogy a kormánypártot például azért nem tiltották le, mert ők csak kapcsolatot tartanak az alkalmazáson a választóikkal, nem kampányolnak.

Ha a kormánypárt kampányol az tehát innentől nem minősül politikai kampánynak, csak a választókkal való kapcsolattartásnak.

A Whatsapp nem válaszolt arra kérdésre, hogy pontosan a felhasználási feltételek melyik pontját sértette meg Podemos. Így arra sem, hogy miben volt más a Podemos kommunikációja követőivel az alkalmazáson, mint a többi párté, amelyek szintén ugyanarra és ugyanolyan módon használják az applikációt.

A választások előtt pár nappal elvenni egy ellenzéki párt egyik legfontosabb kommunikációs csatornáját bárminemű magyarázat és hivatkozási alap nélkül a választásokba való súlyos beavatkozás és a legelemibb demokratikus értékek sértése.

Címlapkép: Pablo Iglesias, az újbaloldali Podemos vezetője aláírja a PSOE-val kötött megállapodást, a háttérben Pedro Sánchez. (Fotó: Pablo Iglesias / Facebook)