Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A szocialisták nyertek, a baloldal kormányozhat Spanyolországban

Ez a cikk több mint 4 éves.

Frissítés 23h: Az adatok 90%-os feldolgozottsága alapján a szocialisták és potenciális szövetségeseik, elsősorban az Unidas Podemos az abszolút többség közelében vannak. A PSOE-nak jelenleg 123, a Podemosnak 42 képviselője lehet. A kormányzáshoz, a két párt megegyezésén túl szükség lehet kisebb nacionalista pártok támogatására, de a korábbi ígéretek alapján ez nem jelent majd áthidalhatatlan problémát.

Eközben a konzervatívok történelmi veresége, a Vox megjelenése és a megosztottság kudarcot hozott a jobboldali blokknak.  A Néppárt felezheti eddigi képviselőinek számát (65), míg a liberális-nacionalista Ciudadanos a vártnál jobban szerepelt, és 57 képviselőt szerezhet. A szélsőjobboldali Vox 10 % közelben marad, ami 24 képviselőhöz lehet elég.

 

Forrás: El País

 

A nyolc órakor közreadott első felmérés szerint a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) lehet a legnagyobb párt a spanyol parlament alsóházában: eddigi 85 képviselőjéhez képest 116-121 széket foglalhat el. Az újbaloldali Podemos és az Egyesült Baloldal választási szövetsége, az Unidas Podemos ugyan sokkal rosszabbul szerepelt, mint a legutóbbi, 2016-os választásokon, de a baloldali pártok együtt már kormányképesek lehetnek, a nacionalista pártok támogatásával.

A szocialisták relatív győzelme egyébként biztosra vehető, 11 éve első alkalommal végeznek az élen – az este nagy kérdése inkább az, lehet-e stabil, kormányképes többségük.

A GAD3 felmérése a köztelevízió és az autonóm tévék számára, ábra: elpais.com

A túloldalon a jobboldali-szélsőjobboldali blokk enyhe hátrányban van a felmérés szerint, amely tegnap készült, és a mai részvételi adatokkal korrigálták.

A konzervatív Néppárt (Partido Popular, PP) e számok szerint a vártnál sokkal rosszabbul szerepelt: eddigi 134 képviselőjének akár felét is elveszíthetné, és mindössze 69-73 honatyát juttatna a parlamentbe. A választás nagy kérdése volt a szélsőjobboldali Vox eredménye, amely most először jutott be a madridi Kongresszusba, a felmérés szerint 36-38 képviselőjük lehet.

Végezetül a jobboldali blokk harmadik tagja, a jobbközép, de a katalán kérdésben kifejezetten szélsőséges, spanyol nacionalista és központosító irányvonalat képviselő Ciudadanos eddigi 32 képviselőjéhez képest 48-49-et szerezne.

Bár a három jobboldali erő készen áll a közös, sőt, egyes nyilatkozatok szerint akár a koalíciós kormányzásra is, a kisebb nacionalista pártok ezt megakadályozhatják, amennyiben a felmérés jóslata helyes. Nemcsak a baszk nacionalista párt (PNV), de a katalán Köztársasági Baloldal is erősödhet, különösen az utóbbi. És ezek az erők már jelezték, hogy mindenáron megakadályoznák, hogy a jobbos-szélsőjobbos „tripartito” kerüljön hatalomra.

A spanyolok a hat órás, azaz még nem végleges adatok szerint különösen nagy arányban vettek részt a választásokon, a 60%-os részvétel csaknem 10 ponttal magasabb, mint 2016-ban.

Előzmények

Az időközi választásokat azért kellett kiírni, mert a 2015-ben, illetve 2016-ban megválasztott jobboldali Néppárt a sorozatos korrupciós botrányokba belebukott tavaly nyáron, amikor is a szocialista Sánchez alakított végül kormányt, de eleve törpe kisebbségben.

A több hónapos manőverezés után végül idén februárban a katalánok a kötelező érvényű függetlenségi népszavazás elutasítása miatt nem voltak hajlandóak megszavazni az ország költségvetését, így rákényszerült a kormány a választások kiírására.

forrás: El País
Címlapkép: Pedro Sánchez facebook-oldala